Pages

nuffnag

Thursday, August 25, 2011

Monitor tiada paparan ----> Out of Frequency

Baru ni, 1 pc HDD problem. Memang tak dapat diselamatkan la. Solutionnya ganti baru la. Bila dah beli baru, kena la masukkan windows dan bla bla bla. Kiranya saya buat bukan guna monitor sebenar pc ni la. Lepas semua dah siap, siap sedia la pasang. Bila on, dia cuma boleh loading sat saja, lepas tu keluaq la 'OUT OF FREQUENCY' Jeng jeng jeng....

Masalah ini adalah kerana monitor yang saya test tadi adalah jenis CRT. Pasangan sebenarnya adalah LCD skrin atau monitor yang nipis tu. Macamana nak selesai masalah ni? Caranya adalah:


  1. on pc semula dan masuk dalam keadaan safe mode;
  2. kemudian klik kanan pada my computer dan pilih properties;
  3. klik pada hardware dan pilih device manager;
  4. klik pada display adapters dan uninstall ia;
  5. Restart semula pc dan masalah anda akan selesai.

Sebenaqnya ada macam-macam cara. 1 lagi cara kita tukaq monitor. Tapi i malas la u nak angkat monitor. hehe.. 

Sharing is caringkan..Share untuk sesiapa yang tak tau. Kalau ada cara lain boleh kongsikan.. ; )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...