Pages

nuffnag

Tuesday, September 11, 2012

Monitor no display

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Pagi ni lepas tengah breakfast cikgu mai habaq pc kat bilik guru tak dapat on. So, makan cepat-cepat nak  tengok apa masalahnya. 

Bila on PSU masih berfungsi. PC ni sebenaqnya pernah buat masalah dah sebelum ni. Grafik problem sebelum ni. Sampai kena uninstall grafik dia baru ok. Barang elektronik ni kalau banyak tangan memang la, sat ja la riwayat dia, lepas tu kena masuk ICU buat minor operation la. Kalau dah tahap nazak tu, mungkin perlu penggantian baru la. Waktu ni, sumber kewangan perlu dikeluarkan la. Ok, aku dok melalut sakan pulak, aku nak share sikit incase kalau terjadi lagi perkara macam ni, apa yang perlu dilakukan. :D

Memula sekali aku akan blur sat nak buat apa, lepas tu baru ingat apa yang kena buat. :) Apa yang kena check kat CPU tu, adalah :-


  • tengok PSU function atau tak, kot-kot habuk banyak sangat;
  • RAM tu cuci dengan pemadam kat tembaga kat bawah tu;
  • atau mungkin masalah CMOS batery, jadi keluarkan la sat bateri tu, 2 -3 minit dah pasang semula
  • masalah;
  • selain tu check jugak VGA kabel kalau-kalau dah rosak sebab dok berlipat-lipat atau pin dia patah kan;
  • Check jugak MOBO tu, last solution is change MOBO la.

Ni saja la yang aku tau, kalau ada sesapa yang tau lagi boleh share-sharekan ok.

Brand NEC

p/s: PC ni ok sat, nak tengok dia nak jadi agi dak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...