Pages

nuffnag

Monday, November 25, 2013

Url shortener

Assalamualaikum..Moshi-moshi!!

 Url shortener? Apa tu? Ok bahasa pasarnya ia adalah laman web untuk memendekkan alamat sesebuah laman web yang kadang kala berjeda-jeda panjangnya.

Contoh macam :

           http://www.akubest.com/buatbest/boleh/entah2=23479;hdsjgsssbMenu=;akumemangbest/

bila dah dipendekkan jadi la :

           http://goo.gl/jjbBv

Aku nak share salah satu url shortener dengan menggunakan google url shortener.

Mula - mula taip google url shortener dan akan keluar paparan macam kat atas ni. Disarankan lebih baik daftar lebih mudah.

1. Dah copy url address tu paste seperti dalam gambar rajah;
2. Kemudian klik pada butang shorten URL;

3. Dapat dilihat long url seperti diatas pada anak panah no. 3;
4. Akhir sekali copy je la short url yang telah diberikan. :)

Mudahkan! Petik jari jewww...

Selain dari google shortener ada macam-macam lagi.Kalau sesapa rajin download movie mesti tau. Antaranya macam:

1. http://adf.ly/
2. http://tinyurl.com/
3. https://bitly.com/
4.http://tiny.cc/

Aku rasa ada banyak lagi, tapi yang ni ja yang aku tau. Boleh share sesapa yang tau.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...