, , ,

Langkawi (Last part)

 Assalamualaikum..aip..

Lepas balik dari island hopping, Irma bawak kami p kat tepi laut. Lupa nama tempat tu. Tapi jalan nak masuk tu area rumah mat salih yang duduk situ. Kawasan perkampungan, tapi macam rumah kampung dia style sikit la. Tak la banyak pun rumah kat situ.

Sampai sini, saja duduk-duduk, lepak-lepak, vengong-vengong, hahaha.. Ni bestnya kalau jalan dengan orang tempatan. Dia tau mana port lepak tak dak orang and cantik. Mana kedai best, mana jalan tak dak han_ _, hihihihi..

Di temani angin, ombak laut dan bau air laut yang mendamaikan

Tu mesti chalet


Jijah dan Jemah bersatu meletup! hahaha

Them
Tudung aku kalau nak kembang, setaman haaa
Lepas tu gerak p Cenang, aku nak cari bag Naraya, sebab tengok kat Langkawi ada. Grab la sorang satu, bagi kawan satu, buah tangan. Naraya made from Bangkok. Kat KLCC ada butik dia tak salah.

Bag comel-comel cenggini


Lepas tu konon nak makan kat Nest Rooftop yang famous tak ingat tu. Sekali naik-naik, tengok tak seperti mahu makan di sana. So we decide cari makan kat tempat lain ja la.

Mampu ambil gambar ja
Endingnya, pergi makan The Manhattan. hahaha.. Tak pa la, janji selesa, sedap.

Aku tekak western, tak makan nasi, belagak tak

Sebelum ngap, selfie dulu ye

Lepas dah selesai ngap, kami gerak ke Kompleks HIG. Apa lagi kalau bukan beli Coklat. Aku kalau nak beli, nak yang coklat lebih kurang 80%. Memang rasa pahit tapi tu sedap. Tapi susah nak jumpa, sebab pernah beli dulu, tapi lupa brand.




Ada orang pesan ni
Selesai shopping, balik kemas barang. Esok dah nak balik. So, conclusion, dapat naik bot pun okey. Hilang rindu laut.

Nota kaki: Nanti sambung part p Cameron Highlands plak. Banyak cerita tertunggak. hmm
Share:
Read More
, ,

Makan at 21 Grilled

Assalamualaikum, uit..

Hari tu balik dari Cameron Highlands singgah satu kedai makan ni. Tercari dan terjumpa tanpa sengaja dalam maps google. Kedai ni memang dah famous rasanya sebab banyak review. 21 Grilled kat Ipoh.




Sapa nak cari model boleh la cari Mr Sahak. Mur..mur je, haha



Semua makanan dia adalah burger and coffee. Kelainan burgernya adalah big size. So kalau datang group macam kami, elok la order sebiji je. Kang membazir pulak. Kalau ramai tak pe la.


Besarkan burger kami

Bagi aku rasanya memang sedap la. Time kami p dah menjengah petang, orang pun koi ramai yang datang. And aku rasa dia ada banyak cawangan lagi.

Macam mana nak pergi? Nak aku tempek maps kalau ada nak pergi.



Share:
Read More
, , ,

Island Hopping Langkawi (Part 2)

Assalamualaikum, haii!!

Hari ke 2 aku request nak try island hopping. Dulu pernah ikut bila dengan Ain. Ni kali ke 2. Saja la sebab lama tak naik bot, rindu plak nak naik bot. hihihi.. 

Oleh kerana no telefon island hopping time mai dengan Ain ada lagi, aku try mesej dan dia tak reply lepas aku cakap 3 orang ja. Lepas tu aku call dan dia aturkan orang lain akan ambil kami esok. Bayaran untuk kami dikenakan sebanyak RM28 sahaja, kalau ramai mungkin dapat RM25. Tak pa la, rezeki depa. 

Island hopping ni, selalunya dia akan ambil kita kat hotel mana kita tinggal. Lagi jauh hotel tu, lagi awal la kita kena gerak. Macam kami, dia cakap 8.30am.  Sebabkan Irma tau jeti yang nak naik bot tu, kami cancel dan pergi sendiri ja. Tapi jeti yang Irma tau tu salah. Terjadilah drama swasta kat situ.


Tengah tunggu turn nak p kat jeti
Untuk naik bot island hopping ni, ada 2 jeti tau, satu jeti yang belah depan tepi jalan. Jeti ni la kami tersalah park. Jeti ni pekerja dia kerek nahai, sebab kami tak naik bot depa, di tinggikan suara suruh kami keluarkan kereta. Apa salahnya cakap elok-elok, adik bukan ikut guide kami, or mintak maaf, adik boleh keluar tak parking, salah jeti adik ni, kan bagus. Ni di tingginya suara depan orang ramai, and semua orang pandang macam kami buat dosa besar. Hmmmm.... Tak pa la, dah lepaskan. Ha, jeti ni, korang nak naik bot, korang kena jalan kaki dalam air tu untuk naik bot.


Satu lagi jeti, yang belah dalam. Aku naik bot kat jeti ni la. Tak perlu la nak turun dalam air, so Alhamdulillah berbanding jeti satu lagi tu. Jeti ni masuk kat tepi jalan sebelh jeti kerek tu ja pun. Dah salah park, kami call orang island hopping dan dia suruh kami tunggu untuk follow dia. Dalam 5 minit, dia sampai, kami follow ja. So, okey!

Kat jeti ni ada la jajan nak beli buat bekal. Mahal sikit la. Air mineral dengan nasi lemak pun ada. Kami tak beli pun. Air mineral dah bawak dengan roti beli siap-siap dah.


Bot dah menunggu

Tangga nak turun ke bawah naik bot

Island hopping di Langkawi ni, kita akan di bawa ke 3 pulau iaitu:


  • Pulau Dayang Bunting (Pregnant Maiden Lake)
  • Pulau Singa Besar (Big lion Island)
  • Pulau Beras Basah (Wet Rice Islands)
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam bagi melayari 3 pulau tersebut. Tak la jauh sangat jarak antara 1 pulau ke pulau yang lain. Cuma setiap pulau tu akan berhenti lama. Tak macam kat Krabi, pagi keluar, petang baru kau balik. Sebab banyak pulau dan jauh-jauh sikit. Jangan lupa pakai sunblock, sebab panas kot. Kalau boleh pakai topi, langkah-langkah penjagaan kesihatan.

Mula-mula, kita pergi Pulau Dayang Bunting (Pregnant Maiden Lake). Kat sini kena bayar RM3 untuk Mykad dan RM6 untuk foreigner dewasa. Ni kena bayar sendiri. Budak tak pasti pulak. Dulu aku mai, FOC ja weh.

Nak ke sini, lepas turun bot, kena jalan kaki naik bukit sikit. Sambil tu, akan ditemani ni dengan monyet yang acah suka usik orang lepas tu paw makanan orang. 


Tadaa

Kami dah sampai



Jijah dengan jemah

Boleh la kalau nak beli

Ambik tiket sini

Mulakan pendakian

Kat sini ada macam-macam aktiviti boleh buat.Boleh kayak, nak naik paddle bot, boleh ja rendam kaki bagi ikan gigit kaki kau, acah-acah geli gitu,hahah dan boleh berenang, itu la main pointkan. Tapi nak naik kayak and paddle boat tu kena bayar lain la. hihihi..


serius

Time ni kurusss sangat

Sambil rendam kaki tu, boleh la tengok panorama yang cantik kat sini. Kat sini lebih kurang sejam jugak tak salah. Dah lupa.

Lepas tu gerak pulak ke Pulau Singa Besar (Big lion Island). Kat sini tak turun bot pun. Kita akan bagi helang makan. Kan simbolik Pulau Langkawi ni burung helang. Kat sini kita akan nampak banyak la burung helang ni berterbangan. Mungkin habitat burung helang ni kat kawasan ni agaknya.


Yang ni ja aku sempat ambik, huhu


Lepas tu gerak ke destinasi terakhir iaitu Pulau Beras Basah (Wet Rice Islands). Kat sini kita boleh snorkeling, banana boat, jet ski, parasailing dan jugak kalau ada yang nak belajar berenang, macam aku. hihihi...

Kat sini, kalau nak berkelah pun boleh, tapi berhati-hati sebab ada monyet jugak, hihihi

Lepaking

Bajettt merenung masa depan





Okey kat sesapa nak pergi Langkawi dan nak Island Hopping Langkawi boleh ambil no telefon ni. Servis baik boh!! 

Sebelum balik, selfie dulu
Okey, nanti sambung lagi. 



Share:
Read More
, , ,

Cable Car Langkawi dan 3D Art Langkawi (Part 1)

Assalamualaikum.. Haii..

Bulan 4 hari tu, aku p Langkawi. Saja follow adik aku. Last p bulan puasa tahun lepas, p pagi petang balik, teman adik aku ambik barang kat rumah bff dia. Bulan puasa nak jalan kekdahnya. P kali ni naik kat Kuala Perlis. 

Alkisahnya memula nak naik train sampai Arau. Esok tu tetiba aku rasa malas nak tunggu train, terus drive. hahah. Suka hati aku ja ubah plan. Tak pa, p 2 orang ja dengan adik aku. Kalau p dengan kawan-kawan, aku rasa boleh putus kawan weh. ;P

Kami bertolak pagi pukul 10.00 macam tu sampai sana ambik adik aku, dia hantarkan kat Kuala Perlis. Beli tiket feri pukul 1pm. Harga tiket dari Kuala Perlis adalah RM18.00 sahaja.

Dah hampir pukul 1, dah boleh masuk. Orang tak ramai sangat. Perjalanan tak lama sangat so tak sempat la nak lena.







Bila sampai, Irma ambik dah tunggu kami dan bergerak menuju ke rumah dia untuk lunch. Rezeki, sedap sungguh, dan aku sesungguhnya sangat kebuluran. hahah..

Terima kasih tuan tanah, sedap, serius!

Untuk hari ni, kami akan gerak untuk naik cable car atau dipanggil Skycab. Rasa macam kali ke 2 or ke 3 kot aku naik cable car kat Langkawi ni. Harga pun dah lain sekarang.Sebabkan kami p pun dah waktu petang, tak ramai la orang. Beli kat situ ja tiket. Tak salah aku harga RM55 include 3D Art Langkawi dengan apa ntah, dah lupa. 

Mai aku nak story sikit cable car ni. Kereta kabel ni terletak di Gunung Mat Chinchang. Ia dibina untuk memudahkan pelancong ke puncak gunung yang tingginya 713 meter. Panjang kereta kabel ni juga adalah 2.2 km.

Kalau nak tau harga tiket dan nak beli online, boleh klik sini. Tak tau nak beli online macam mana? Okey, boleh klik kat sini untuk cara pembelian online.

Awat aku nampak pucat jeww


Kepada yang takut tempat tinggi tu, banyak-banyak la baca doa ye. Aku pun takut jugak, tapi level boleh tahan lagi. Tapi memang tinggi weh. Kebetulan aku p tu, lepas kejadian cable car rosak tu. Tak dapat ku membayangkan kalau nak be..be... macam mana. Fuhh, semangat...


Ni kat pelantar tinjau
Sebelum sampai kat Jambatan Gantung atau Skybridge, singgah dulu kat pelantar tinjau. Boleh la tengok Laut Hindi dengan Laut Andaman. Lawa kot suasana waktu petang macam ni. Dari sini dah nampak Thailand dah. Suhu sejuk sikit. Mula tak mau turun, lepas tu, pekerja cable car cakap, turun la, tengok suasana sini, kami turun ja la. Dah tak ramai orang, time petang ni.


Lepas tu naik atas lagi nak menikmati Skybrige pulak. Nak masuk skybridge ni, tak include tiket aku beli kat bawah tadi. So, kena beli lain la. 

Ada 2 cara nak ke skybridge ni, satu dengan menaiki Skyglide dengan harga RM15 dewasa dan satu lagi dengan berjalan kaki hanya RM5 sahaja.  Kiranya boleh menikmati flora dan fauna la kalau jalan kaki ni. hihi.. Kami pilih untuk jalan kaki. Saja nak feel. 




Cantikkan!




Kat sini memang akan terasa bila angin tu bertiup. Rasa macam bergoyang ja jambatan tu. Ka aku ja rasa. hmm.. Untuk yang gayat teruk, kena kuat semangat betul tau sebab memang tinggi kalau tengok kat bawah. Lepas tu nak berjalan kat atas tu, berasa angin pulak. 

Cantikkan!!
Sakan Jijah dengan Jemah ni

Mesti dah maki aku dalam hati depa ni ;p
Time nak balik kena naik tangga mendaki sikit la. Memang agak perit la. Tapi tak la jauh sangat pun. Nak panaskan badan kata orang. 

Besar gila boh!!
Hampa akan lalu betul-betul bawah cable car tu. InsyaAllah, selamat ja, ingat cable car ni cikai-cikai ka.

Tak ramaikan, aman ja.hihi

I think this is Laut Andaman and Laut Hindi. Betul ke? hihi

Memang cantik, dah macam dalam Jurasic Park, tapi ni real la.
Lepas tu time turun kami sempat lagi ke 3D Art Langkawi. Nampak dah nak tutup, tapi masih ada masa lagi. Kena buka kasut ye. Pastikan kasut anda tindak meninggalkan bau busuk masam. ;p

Muka paksa rela

Boleh berlakon tak

Jijah dengan Kookie and Kwang Soo ;P


Kesian mereka

Amboi jijah, sakan nampak

Catwalk ke tu


Tempat kat sini memang besar, kami pun rush ja ambik gambar sebab nak tutup dah. Nak maghrib dah pun.







Lepas tu kami gerak balik terus. Sebab keluar ja dah gelap. 

Nak tau lebih lanjut pasal tempat ni boleh ke Panorama ye.


Share:
Read More