Pages

nuffnang

Thursday, May 24, 2018

Gunung Kinabalu Sabah 7

Assalamualaikum..aii..

Hari ke 3 ni, lepas subuh Wafa dah excited nak tengok kinabalu. Aku pun bangun tengok Aq and Wafa dok ready dengan hp memasing nak ambik gambaq. Time ni dia tengah sembunyi lagi. 










Bila Nampak, masing-masing dah teruja.


Best tengok rumah-rumah ni

Masuk bilik mandi, kemas barang, sedia nak p breakfast. Tempatnya adalah kedai makan semalam. Lupa nama kedai makan. Heeee

Sambil makan ambil ambik gambaq, sorry la, ada kawan-kawan kaki selfie macam ni la. Bertuah ceq tau…


Breakfast sambil ditemana Kinabalu
Kemudian tempat pertama yang kami p wajiblah Kinabalu Park. Bayaran masuk wa tak ingat beb, RM 3 kot.. huhu..



Mula Pendakian

Check point pertama untuk pendaki

Kami naik sampai pintu masuk.  Kami sampai pagi, tak dak la orang sangat. Cuma ramai pendaki yang nak naik tu je la. Waktu tu, sempat la tanya naik sampai mana sebab setahu kami tak boleh sampai atas lagi. Rupanya naik sampai Laban Rata ja. Tapi dah nak bukak untuk laluan baru dah waktu kami p tu.


Nampak la paip-paip ayaq yang keluaq dari bawah tanah. Sama macam kat bilik kami tu kesan dari earthquake dulu. (Rasa macam ambil gambar, tapi tak dak la plak)






 Jangan lupa singgah beli ole-ole kat sini. Ada 2 kedai souvenir, satu kat atas, satu kat pintu masuk kat bawah tu. Kami p riki kat dua-dua kedai.


Waktu dah turun baru ambil gambar. Kat atas tu boleh beli ole
Banyak gambar sebenarnya, tapi rasanya cukup la letak sikit ja kat sini. Kang ada muntah hijau pulak, hehe..

Macam mana nak ke sini?






Selesai 1 checkpoint, terus ke checkpoint seterusnya iaitu shopping kat pasar kat Pekan Nabalu. Selalu orang datang sini, mesti singgah pasar kat Pekan Nabalu untuk shopping. 

Kat sini tak ambil gambar la pulak. Aku beli keychain, baju semua la kat sini. Murah lagi dari tempat lain. 

Cukup dulu, nanti aku sambung lain.

Nota kaki: Entry ni dah lama dalam draft, mohon bertabah kat diri sendiri baru nak update. Aku akan sambung entry seterusnya kami ke Pekan Tamparuli.  Kalau nak baca yang lepas boleh p kat labels sebelah kanan and klik sabah ye kekawan. Kat situ ada entry lama pasal sabah. ;)

Monday, May 21, 2018

Penginapan Bajet di Alor Setar, Kedah

Assalamualaikum..aip!!

Okey, aku nak share penginapan aku kat Alor Setar.

Kat sini aku booked Rainbow Hotel. Hotel ni kat Tandop. Dia duduk kat dalam sikit la. Kira pusing-pusing jugak la nak jumpa hotel ni. hahahaha...

Tapi aku best hotel ni. Sebab kasut dah pasti kena letak kat luar. Mean kat receptionist. Jangan risau ada locker boleh simpan kasut.

Dalam dia pun best. Selesa. Yang penting murah.haha

Ni kat depan dia (Photo source: Agoda)
Ni tangga nak naik atas




Semua okey

Aku tak paham pasaipa bantal tu bergulung dengan selimut

Toilet dia kecik ja
Overall okey la untuk penginapan bajetkan. Bagi aku okey. Tapi recomend for yang ada transport la. Sebab dalam sikit kawasan dia.



 Maps untuk ke Rainbow Hotel Alor Setar 

Nak tempah boleh ke booking.com 

Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad

Assalamualaikum..haii!!

Salah satu tempat tarikan lagi selain dari Menara Alor Setar, why not kalau hampa singgah ke rumah Perdana Menteri kita yang ke 7 ni. (Semangat weh..)

Rumah ni terletak di Lorong Kilang Ais.

Kat dalam ni tak silap tak boleh ambil gambar kot. Sebab tak ada sekeping pun gambar kat dalam kamera aku ni. huhu.. lupa dah..


Waktu melawat

waktu ni aku darjah 2
Pengangkutan yang membawa Tun Dr. Mahathir ke sekolah
Rumah Tun
Nak masuk ke sini free ja. Nanti dah masuk kena isi satu buku, dekat guard kat pintu tu.

Bagaimana nak ke sini?





Boleh rujuk kat Portal Arkib Negara nak tau lebih lanjut.

Masing-masing dah penat sebab panas

Nota kaki: Baru aku perasan weh, entry Sabah tak habis lagi. Nanti aku sambung k

Sunday, May 20, 2018

Menara Alor Setar, Kedah

Assalamualaikum..uitt..

Selamat berpuasa semua.

Aku nak habiskan cerita-cerita yang masih tersimpan dalam memori aku ni sebelum aku lupa. Ni pun dah koi lupa.

Tahun 2016, aku dengan gang #ftchingu aku bercuti kat Alor Setar. Dekat ja weh, tanah tumpah darah tercinta. Tapi banyak ja tempat yang tak sampai lagi. huhu..

Aku rasa aku tak payah cerita banyak la, sebab memori pun tak banyak ingat. hehe..

Menara Alor Setar.Tau tak? Tak tau baca ni.


Menara Alor Star ialah menara yang berketinggian 165.5 meter di Alor Setar, Kedah, Malaysia. Ia dibina untuk Telekom Malaysia yang menelan kos RM40 juta.

Menara Alor Setar yang terletak di Alor Setar ini merupakan salah satu tumpuan para pelancong di Kedah. Menara Alor Setar merupakan salah satu mercu tanda yang terkenal di Alor Setar, yang tersergam di kaki langit bandar setinggi 165.5 meter. Menara perhubungan ini merupakan yang ke-19 tertinggi di dunia, dan bangunan tertinggi di Alor Setar. Pemandangan di seluruh Alor Setar dapat dilihat di atas menara ini.

Ia berkhidmat sebagai menara telekomunikasi, ia juga bertindak sebagai destinasi pelancongan di bandar. Di dalam menara ini, pelawat dapat melihat pemandangan Bandaraya Alor Setar dan juga dikelilingi banyak restoran dan kedai cenderamata. Menara ini juga digunakan sebagai balai cerap untuk melihat bentuk bulan ketika permulaan kalendar Islam iaitu pada bulan Ramadhan, Syawal, dan Zulhijjah, untuk menyambut bulan Ramadhan, Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.

Balai cerap terletak pada ketinggian 88 meter dari tapak struktur. Menara Alor Setar memiliki reka bentuk menyerupai setangkai padi yang diikat bersama sebagai penghormatan kepada kepentingan penanaman padi di Kedah.

Tidak jauh dari Menara Alor Setar terdapat bangunan tumpuan pelancong lain seperti Galeri Sultan Abdul Halim, Balai Nobat, Balai Besar, Masjid Zahir, Balai Seni Negeri, Pekan Rabu, dan Rumah Merdeka.

Sumber di atas dari wikipedia



Sebelum masuk, beli tiket kat sini dulu
Ni harga tiket. Nanti mungkin dah lain sebab dah tak dak GST ;) Tapi aku rasa dah naik sekarang.

Dah beli tiket, naik lift k. Time kami pergi sini, macam tengah renovation.

Betoi-betoi sebelah ja dengan Aman Sentral
Kalau orang jenis gayat, mesti dah serem ni
Menara Alor Setar ni tak la setinggi Menara Kuala Lumpur. Sebab tu dia cuma letak besi-besi ja. Tapi safety la. Jangn risau.

Nampak berisi aku time ni
Ha,dia macam tu ja letak besi penghadang. Ada cermin kat atas tu. Tak la takut sangat.

Ada teropong kalau nak tengok Bandaraya Alor Setar ni



Kat atas ni ada la kedai jual barang cederamata. So kalau berminat boleh beli. Kat atas ni pun ada restoran berputar. Tapi masa kami p, tutup.


Kat bawah tu ada la pameran pasal jenis-jenis telefon.

Aku pernah tengok telefon ni waktu duduk kem dulu


Ni telefon syiling ni

oo.. ni penerangan kat telefon atas

Yang tulis kat situ "peralatan yang digunakan dari tahun 1940an hingga kini"
Menda alah kat atas ni "di gunakan di stesen keretapi, di mana ketua stesen akan memasukkan kunci yang di bawa pemandu tren untuk menerukan perjalanan" , itu apa yang tertulis kat situ la.

Besar giler weh

Lepas tu berat pulak


Yang tu saja aku sempat ambil. Kat mana Menara Alor Setar ni?



 
Nin dia maps untuk nak ke sana 


Ni aku godek jumpa harga tiket sekarang. 

Sumber Page Menara Alor Setar
 Kalau nak tau lebih lanjut boleh la ke Website Menara Alor Setar. Boleh search maklumat dan aktiviti terkini.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...