Pages

nuffnang

Tuesday, April 17, 2018

Cuti-Cuti di Jogjakarta (Part 4)

Assalamualaikum.. haii

Hari ni aku sambung hari ke 3 aku kat Jogja.

Hari ke 3 kami masih bangun awal pagi!! haha.. Tidoq dah la lambat, bangun awal. Nasib boleh tahan. Pagi ni kami gerak ke Puncak Kebun Buah Mangunan.

Dikatakan dapat melihat awan karpet la kat sini. Menapak boleh tahan jugak la kat sini. Steady la,  macam tak biasa pulak, hahaha.. Dah sampai kat kat view site tu, tapi pagi ni tak dak la pulak awan tu. Nasib tak menyebelahi. But it's okey. 

Matahari terbit

Happy time!


Bendera jangan lupa! ;)

Betapa cantiknya bumi Allah tu

Tengah mesyuarat gang ni ;)

Sepatutnya macam ni la. Photo source : sini
Tapi kami dapat macam ni ja.. huhu
Zack!

Artis! haha

Farin!
it's me!!

Kemudian kami gerak ke Wisata Seribu Batu Songo Langit. Kat sini la ada rumah hobbit. Dekat ja degan Kebuh Buah Mangunan ni. Dekat sangat. Sebab satu kawasan.


Selamat datang!

Kata-kata tu penuh makna!
Punya seronok tu ha




Posing pun dah tak ketahuan, hahaha
Gegeh time, haha

Ambil gambar artis! haha
Us!

Us again!
Pokok sini pun dah macam pokok pinus. Kat tepi tu ada gerai-gerai boleh la nak singgah

Penat berjalan boleh ambil rest kat bawah .... (apa orang panggil ha, hahah)

Comel tak?

Ada arnab kat sini
Kemudian kami gerak ke tempat yang menjadi highlight kalau sampai Jogjakarta ni. Jeng jeng jeng!!

Mana tu? Tunggu!!


Monday, April 16, 2018

Cuti-Cuti di Jogjakarta (Part 3)

Assalamualaikum.. hai gais!!

Tanpa membuang masa, ayuh kita sambung perjalanan kita di Kota Cinta, Kota Yogyakarta!

Tiket masuk Borobudur, maaf, vibrato gambar, hehe

Masih lagi di hari ke 2. Lepas selesai kat Borobudur, kami gerak ke Kalibiru.

Selamat Datang!!

Kalibiru ni tempat dia kat atas bukit sikit. So memang cantik.

Parking kereta kat bawah, lepas tu kena menapak la sikit nak p sini. Tak jauh sangat pun.

Kat sini ada sediakan macam stage ka apa ntah untuk orang ambil gambar. So kita pilih ja la bergambar. Ada port yang photographer ambilkan gambar untuk kita. Tak payah kedekut sangat, bukan nak mai sini tiap-tiap bulan, apa salahnya keluarkan sedikit belanja dapat gambar yang menarikkan! ;)

Duit masing-masing.. Eh, apa aku dok meraban ni weh.. ,maaf.. hehe

Flawless dak kami uols!! harharhar

tumggu turm nak bergambar

Ni ambil gambar sendiri ja

Amacam camtik tak? Poyo nau muka aku weh!!

Cantik dak, cantik dak, cantik dak? hehehe

This is Kalibiru!


Ni namanya seni photo k! Farin ambik!


Dia kata, terima kasih sebab mai, hehehe
Tiket untuk foto merecik ya kawan-kawan

Lepas tu kami p makan.

Sumpah sedap weh,tak tau la kalau aku memang lapaq gila
Gambar out of focus, sebab vibrate kelaparan


 Kami p makan kat Waroeng SS. Boleh klik sini kalau nak tau pasal kedai makan ni. SS tu short dari 'Spesial Sambal'. Memang spesial pun sambal dia, sebab ada berjenis-jenis sambal yang kita boleh pilih. Macam kami ni yang tak makan pedas sangat, ada ja pilihan lain.

Waroeng SS ni francais sebab aku tengok banyak ja ada kat tempat lain kat Jogjakarta bila search. Tapi awat aku tak nampak pun dulu ha, hmmm

Tapi memang sedap. Dia macam kedai makan Nasi Ayam Penyet la. Yang kami singgah makan ni kat Jalan Kusumanegara. Time ni memang lapaq tahap cipan la, sampai ketaq lutut la aku ni.

Sudah makan, kami p singgah solat dulu kat Masjid Pangeran Diponegoro Balai Kota Yogyakarta.

Lepas tu aktiviti membeli belah pulak. Kat Jalan Malioboro ni ada macam-macam buah tangan hampa boleh beli. Sedia duit ja.

Muka orang tak puas hati lagi shopping

Comel

Selesai sini kami balik zzzz.

Nanti aku sambung hari ke 3 pulak, hehe

Sunday, April 1, 2018

Cuti-Cuti di Jogjakarta (Part 2)

Assalamualaikum.. haipp..



Hari ni aku nak sambung hari ke2 di Jogja.



Nak tau apa-apa just email aku ja k. Aku malas nak story banyak-banyak, sebab rasa ramai ja post pasal Jogjakarta ni.


Pagi ni bangun awal sebab pukul 4am dah nak keluar. Mula-mula kami gerak ke Punthuk Setumbu. Kat sini kita akan tengok sunrise. Biasa la bangun awal, memang type kaki lena aku ni. So dok mengantuk ja la. hmmm..




Sampai kat kaki bukit tu, tengok dah ada orang. Cuma tunggu depa buka ja. Bayaran masuk RPH30 000 sahaja.




Aku tengok laluan dia tak la tinggi mana, tapi sebab aku tak berapa nak sihat, aku rasa Ya Allah, hazab nak sampai. So bajet sebab tak excercise la sebelum p tu. Tapi sebab semangat nak berjalan dengan semangat kawan-kawan #ftchingu sama, alhamdulillah la sampai. Dah sampai kat atas tu, seronok la.


Dah ramai orang kat sini rupanya

Kat sini la dia ada sedia macam-macam tempat untuk kita ambik gambar. So, kalau orang kaki photo macam Zack ni, memang pantang la kan, hahaha.. Tapi dah terbejangkit dengan aku dengan si Farin sekali.

Jemput layan #FM kami sampai muntah hijau k ;)




Matahari menyinari di pagi hari


Semangat pak cik ni dengan bendera dia, haha

Yang ni artis, heheh



Nampak tak ramai orang tu

haii ;)

peace!!

bebas!!
Freedom


us!! 1 happy family!!

Dalam dok sibuk bergambar ni, jumpa la orang Malaysia.

tengah susun nak ambik gambar, 

tadaa,.. ada kenal sesapa tak, hehe.. yang berdiri belakang aku sorry, tak nampak, haha

Kalau ikut dalam iti kami, tak dak plak plan nak ke Bukit Rhema. Bukit Rhema ni yang famous dalam filem AADC2 tu. Or juga dikenali sebagai Gereja Ayam tak salah. Tapi sebenarnya tu bukan ayam, tapi merpati. Tau pun, sebab ada ja orang kat situ yang bagitau. Lepas tu ada jugak gang-gang Malaysia yang nak gerak ke sana jugak.

Kami yang asal tak mau p tu, tetiba berubah nak p pulak. Haa, tengok lalangkan kami ni, hahaha. Ala bukan selalu nak sampai, alang-alangkan. Aku yang tak sedaq diri tak larat ni pun, pulun, hahaha..  Semangat ko nak AADC punya pasai, hahaha...

tu rakyat malaysia tu

ni pun rakyat malaysia jugak, hehe

Nak menapak sini pun boleh tahan la. Bila dah sampai, happy la kan..


Bapak ni la beria-ia ambilkan gambar kami dan bawak kami mai kat sini
Bajet buat cover album, hehehe
Again cover, hahah
Pintu masuk
Semangat AADC 

Aku semnagat tidur ja, haha

Kat sini ada la sikit penerangan, macam mana boleh terbinanya tempat ni. Kat sini pun ada la bilik-bilik tempat beribadat untuk semua agama, macam tu la.

Lupa nak bagitau, tiket masuk include makan ubi kat atas tu. Sambil makan, boleh la sambil menikmati view cantik.


Harga tiket masuk

Sedap jugak, kalau kat rumah belagak, mana makan makanan macam ni, ;p


Nasib muat artis ni

view kat belakang lagi mahal

Jalur Gemilang jangan lupa babe!

Semangat ko artis ambil gambar
Babai merpati, sampai jumpa lagi

Ni nak menapak nak pergi ke kereta

Lepas tu, kami gerak ke Borobodur. Sampai sini pun, kena menapak jugak la. hehe.. Overall trip kami ni memang boleh buat kurus aku rasa. haha..

Nak boleh ambil gambar kat belakang tu puas la nak berebut


Berehat seketika
rest

bunga-bungaan

Boleh la sesapa nak naik gajah

Nak masuk Borobudur ni kena bayar RPH325000. Kalau yang pandai speaking Indonesia tu, boleh la nak beli tiket warganegara hehe.. Tapi kalau lepas tu dia mintak IC hang, pandai-pandai la jawab, hehe

Time sampai nak menapak kat sini, Ya Allah, memang panas weh. Tapi aku konon menikmati ja la panas tu. Lantak la nak hitam pun!

Cantik!!

Cantikkan payung ni!

Memang panas!!
Tadaa!! ni la Borobudur yang kita belajar form 5 dulu

Dengan suasana panas dan tangga yang banyak giler ni, aku hampir menyumpah dalam hati, tapi aku punya iman lagi



Walupun penat, kami mampu senyum lagi
Sebenarnya, time ni semua dah penat, hahha

Cover album, again!! haha

Aku tak faham motif gambar ni weh,

Dah serupa samseng baju hijau kuning kat belakang weh, hahaha

Kat sini nak shopping souvenir boleh la, murah jugak. Hampa bargain la sampai puas hati kalau nak murah, hehe.. Jangan lari dah la lepas tu, hahahahaha... (sapa pernah buat macam tu? ;) )

Time kami sampai pun, ramai yang dok berjual.Time balik pun sama. Kesian pun ada jugak.  Ada ja gerai kat sini kalau nak beli kat gerai-gerai tu.

Pilih ja

Aku beli baju kat sini untuk orang di rumah

Aku rasa sampai sini dulu aku story, nanti ada muntah pulak tengok #FM kami, hehe..

Sebab panjang sangat post ni dengar gambar. Nanti aku sambung part 3 hari ke 2. ;)


#FM = foto merecik

Boleh layan video aku dah upload kat sini  ye==>wehee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...