Pages

nuffnag

Monday, February 12, 2018

Cuti-Cuti Singapore part 4

Assalamualaikum, hai gang!!

Sambung lepas sampai Johor.

Kat Johor kami stay kat K Hostel. Hostel ni dekat sangat dengan Larkin Sentral.Jalan kaki ja. Cuma hostel ni agak kebelakang jugak la. Kawasan sini mudah ja nak cari kedai makan. Sampai ja hostel, solat semua dulu. 2 orang tu mencekik maggi dulu sebab dah kebulur dah. Kesian depa. Aku dahaga ja. Aku rasa serem je dok hostel ni. Macam sunyi ja. Malam tu pun aku bukan boleh lena. Mungkin letih kot... Tapi okey laa.....

Sesuai la dengan bajet ciput


Perkara pertama kami kena beli tiket bus balik dulu. Bila dah jalan kat area depan, baru la perasan, banyak hotel ja kat sini. Tapi aku search hari tu tak jumpa plak. Tak pa la. Kami beli tiket balik kat kaunter. Tapi aku perasan, boleh ja kalau nak beli tiket online.

Hotel bajet area depan jalan

Hotel bajet

Hotel bajet again


Lepas tu tanya akak kat kaunter surau, dia cakap ada kat atas. Rupanya masjid kot kat atas tu. So mudah la, sebab check out confirm tengah hari.So, kalau kena lepak esok dah tau ada masjid yang dekat and mudah la nak p solat.

Dah beli tiket, mula la pening tak tau nak pergi mana. End up, aku cadang p Kilang Bateri. Macam biasa, amik grab ja senang, haha..


Bukti kami dah sampai


Makan malam kat sini ja. Jalan-jalan pas tu balik la. Balik pun ambik grab jugak. Balik lena ja. 

makan ni ja

tudung tak iron, abaikan
Esok pagi check out, tapi kami minta tumpangkan bag sebab nak ke JPO. Dah tak tau nak p mana. Jalan-jalan ja. Lepas tu balik naik grab. Grab car time balik ni it's quite scary. Maknya ni dia bawak suka hati ja. Aku kat belakang dah berdegup kencang jantung. Nak ja aku cakap, turun la, mai saya bawak.Huh!! Boleh dia p tanya Aq jalan nak balik. Kalau kami tau, kami sewa kereta ja, tak gaduh ambik grab. hmmm

anyway, thanks ya grab car

Tapi nasib sampai jugak. 

Ambik bag gerak p Larkin Sentral la. Lepak sana. Sampai malam. 

boleh beli tiket kat sini

sejuk yaamat tunggu turn

Makan ni ja, share dengan Aq sebab besor

Mahal kalah tiket flight

Nak dijadikan cerita, bus pulak lambat. Nak ja aku sumpah driver bus tu. Tapi, sabarrrrrrr....

Tak silap bus sampai 11pm macam tu, tak berapa ingat (malas nak ingat kejadian malang ni). Bus gerak ke KL, Ipoh Taiping, Butterworth dan seangkatan dengannya la. 


Kami sampai Penang  8am lebih kurang, ambil train sampai Sungai Petani. 

Tamat la sudah. Pergi naik flight, balik , naik keretapi ke Johor, kemudian naik bus ke Penang, naik keretapi ke sungai petani. Hahaha, saja cari pasal.

Nanti aku story pasal hostel kat sana k.

Thursday, February 8, 2018

Cuti-Cuti Singapore Part 3

Assalamualaikum.. hai semua..

Hari ni aku nak story hari last kami kat Singapore. Sedih jugak sebab rasa sat sangat.

Pagi hari ni bangun awal sikit, p solat kat Sultan Mosque. Tak ramai orang pun.

Cantikkan


Sultan Mosque pintu masuk

Sultan Mosque



Sudah solat cadang breakfast kat Kampong Glam Cafe. Kami sampai kedai pun belum buka. Tapi ada orang yang setia menunggu kedai tu buka. Nampak dia buka, apa lagi, serbu la, hehe. Ada kuih muih, lontong, soto dan macam-macam lagi la.


Aku memang dok aim nak makan lontong dah. Sebab lama tak makan. Nampak simple ja, tapi serius sedap. Teh tarik + lontong $4.50 tak salah, lupa dah. (Jangan convert, makan ja)
Lagi 2 orang member aku, makan kuih ja. Depa tak boleh makan makanan merapu-merapu macam aku. hehe.. Best jugak, sebab aku boleh habiskan, ngeh ngeh ngeh.. (Agaknya sebab tu sakit noo) Lari tajuk dah...

Sedap wehhh
Lama ja kami lepak situ. Nampak koi lama koi ramai. So decide gerak balik, sebab nak take a nap sat. hehe..

Balik bilik, golek-golek atas katil sat, baru mandi siap-siap nak check out.

Dah check out kami mintak tumpang letak barang sat sebab nak p shopping. Shopping kat kedai depan Sultan Mosque ja. Tu pun puas nak pilih. 

Ha, tengok, nampak sikit, masuk bag tak muat kot

Aku dah stress nak masukkan barang yang banyak tu

Alhamdulillah, nasib aku bawak trolly bag, kalau tak campak ja dalam Selat Tebrau, (gurau ja, ;p)

Siap kemas, maka bermula la perjalanan balik menuju ke Stesen Keretapi CIQ woodlands. Alhamdulillah tak sesat dah.  Sebab 1st day dah sesat, hehe.. Tiket keretapi kami dah beli sesiap. Orang yang incaj menda ni Cik Wafa kita. Harga tiket $5 sahaja. (Please jangan convert!)



Mula la perjalanan penat kami time ni

Tengah tunggu MRT


Perjalanan dengan MRT ni sangat panjang 
Kami naik MRT dari Bugis Station. Aku dah lupa turun mana untuk interchange laluan tu, Lepas tu turun naik bus. Sini pun aku lupa kat mana, serius tak boleh ingat. Sebab tengah rush, so follow Wafa ja. 

Nak naik bus ni pun tanya orang ja. Nak sahkan lagi, kami tanya staf kat kami pulangkan Tourist Pass tu. 

Bila dah naik bus, syiling pulak tak cukup, So driver bus tu pun dah semacam dah. Hmm, redha ja la. Sebab kami tak pasti stesen mana nak turun bus, kami salah turun kat bus stop mana ntah. Dah la syiling dah habis, hadoii,... Tapi kami tanya sorang adik ni, dia yang cakap bus mana nak naik. So naik dengan dia sekali. Dah naik bus kali ke 2 ni, driver bus macam membantu la. Kat mana kami kena turun dia bagitau. Wafa la yang banyak tanya, aku dah blur dah. Thank you so much Wafa!!

Dah sampai kat Woodlands CIQ turun apa lagi, langkah panjang la kami. Tapi lega, ramai lagi dok beratur. Kami sampai lebih kurang pukul 2.40pm macam tu. Keretapi pukul 3pm.

Jadi 1 hal pulak kat sini, bila time check tiket sebelum masuk, rupanya tiket beli online kena tukar pulak... Hadoiiii. Oleh kerana aku ja yang free bag, so aku p turun tukar la. Turun tu tengok rupanya ramai orang yang tengah beratur nak tukar tiket. Alhamdulillah. Lega la sikit. Sebenarnya, keretapi takkan gerak selagi anda tak naik, so tak payah risau untuk sesapa yang nak pergi sana by train k. But make sure tukar sesiap tiket, kalau tak jadi macam aku, haaaa... Penat kot...

Dah tukar tiket, naik atas balik, okey lepas, gerak kat imigresen, cek semua, okey, naik keretapi. 

Maka selamat tinggal Singapura. 

Ni tiket dia okey, 

Perjalan sat sangat, aku rasa 2- 3 minit ja. Dah sampai. 

Dah sampai Johor Bharu ni, mula la pulak tercangak-cangak nak ke Hostel kami tempah tu. Kat mana nak tunggu bus. Endingnya, kami amik grab ja. Hahaha. Penat tak boleh fikir dah la. Padahal dekat ja. 

Okey, nanti aku sambung story lagi. 

Nota kaki: Akan cuba habiskan story pegi Sabah, Jogja, Alor Setar, Kuala Lumpur, Melaka and..... entah la, ada lagi tak ha....

Sunday, February 4, 2018

Beli Bag Lazada online

Assalamualaikum, hai!!

Bulan lepas i ada beli beg kat Lazada. Sebab tak larat nak bawak beg sebelah bahu, so beli la bag ni, boleh sandang belakang. Beg tu nampak simple dan menarik so, grab la.

Risau jugak takut tengok kecik ka apa ka, tapi bila dah sampai, okey cantik.
Tali belakang dan untuk sandang tepi, boleh buang kalau tak mau, i prepfer kedua-duanya

Dalam ada 1 comparment ja, tapi ada kocek berzip dan kocek letak hp

Depan bag ada 2 zip, tepi ada kocek lagi






Berbaloi beli. Kenapa? Sebab harga sekali postage tak sampai RM50 okey. Walaupun dia cakap tempoh menunggu lebih kurang 2 minggu, tapi tak sampai 2 minggu dah sampai. Excited weh! 

Thanks Lazada!

Apa lagi, sila la grab kengkawan, hehehe..

klik -->   http://ho.lazada.com.my/SHS4Zy?aff_sub=oranjemanes]
Nota kaki: nak beli apa lagi ha kat Lazada, (thinking..)

Cuti-Cuti Singapore Part 2

Assalamualaikum, uit!!

sambung part 2.


Bangun pagi ni, kami decide Solat Subuh kat Sultan Mosque ja. Balik bilik mandi siap-siap and breakfast. 

Lupa nak bagitau, kat sini kami pakai data Maxis. RM10 satu hari, okey la. Cuma hari last ja tak ambik.

Siap, gerak la kami hari ini nak ke Universal Studio Singapore (USS). Dari Hostel jalan kaki pergi bus stop berdekatan. Kami search guna google maps ja. Kami naik bus no 61. Turun kat Vivo City.

Welcome from Vivo City

Sampai sini tercangak-cangak jugak. Rupanya naik atas dan terus beli tiket Sentosa Express. Sentosa Express ni macam MRT ja. Dah beli tiket scan dan tunggu ja. Nanti turun kat Waterfront Station. Pass masuk USS kami dah beli, so tak payah risau apa-apa la.

Semua tengah tunggu nak naik Sentosa Express


Sampai ja USS dah ramai kot bila. Sedangkan bukan weekend pun. Dan kami sampai 10 lebih sikit ja. Memang excited masuk sini. 

Ramai orang dah pagi-pagi ni

Nak masuk jangan lupa ambil USS Map. Memula kami jumpa Steven Spielberg ngeh, ngeh,ngeh... Lepas tu baru naik roller coaster Battlestar Galactica : Human vs Cylon. Itupun naik  human ja, cylon tak pun. Nak naik ni pun mak ai panjang nak tunggu. Tapi rugi la tak naik kalau dah sampai. 

Battlestar Galactica : Human vs Cylon
 Selain tu kami naik roller coaster kat Ancient Egypt. Kat sini pun mak aii, gila lama tunggu. Tengok macam tak dak orang tapi, rupanya kat dalam dah panjang beratur. Tapi nasib baik sejuk. Berbaloi bayar mahal. hehe.


Kat mana ntah tengok aksi stunt bagai. Okey jugak kat situ, tapi nasib la yang duduk bawah, basah. P sini pun sebab ada uncle tu pulun promote ada show apa ntah.


Ni la, lupa kat mana show ni






Kat Far Far Away tengok 4D, jakun sat kat sini, haha. Excited macam budak-budak.



bumble bee wafa kat atas

Transformers pun naik, tapi sebelum balik. Aq naik 2 kali kot, serius best!! Nasib masuk jugak,tu pun sebab Aq bagitau. Tapi mungkin masuk dah petang, so tak ramai sangat orang. 

Kereta sapa tinggai sini
Oh kereta Aq rupanya, tapi tinggal sebab tak mampu bayar road tax, haha

Zaman ribena suka tengok sesame street, so wajib kat tiang ni

Nak dapat gambar ni pun, bersabor je la..

Tengok, orang nak ambil gambar, dia boleh dok marah anak dia kat tepi tu,hmm
Cute sangat
Muka happy sebab tak payah tunggu nak naik

1 hari memang tak mampu nak cover semua sebab ramai sangat orang so masa menunggu nak main jadi lebih kurang 40 minit. Dengan panas, ya ampun.. 

Kami keluar 4.30pm macam tu. Bermula la konflik dalaman masa ni, haha... Kami salah tunggu bus, hehe..

Muka happy lagi sebelum sesat
Bila dah search keluar balik ke hostel naik bus mai tadi, bus 61. Tapi salahnya kami tunggu kat bus turun tadi. Apalagi, bus tu bawak kami pusing la sampai Bukit Batuk Bus Station, hamik kau!! 


Bukti mai jalan-jalan sampai Bukit Batok

Kami keluar awal kekonon nak solat kat Sultan Mosque ja la, padahal kat USS pun ada surau, i ni siap bawak telekung lagi. (Surau kat kawasan Ancinet Egypt). Endingnya qhodo la zohor dengan asar tu. Dengan laparnya, hadoii. 

Tapi tak pa la, mungkin tuhan nak selamtkan kami kot, sebab petang tu hujan pulak. Sampai time maghrib so bayangkan berapa lama kami pusing-pusing naik bus...

Memula ingat nak p solat dulu, tapi dok bayang nak buat 13 rakaat, p makan dulu la. Nak makan sup merah kemana dah la. Lastly p makan kat Zam Zam la. Murtabak ayam and Nasi beriani yang marvelous!! (Ka lapaq??)

Malam balik lena, esok nak balik dah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...