, , , , ,

Surabaya Last Day (Part 9)

Assalamualaikum..aip..

Hari ni last day kat Surabaya. Rasa sat saja. Pagi ni awal-awal dah check out. Sebab apa 1 barang souvenir pun kami tak beli lagi. Time ni mula rasa menyesal awat la tak beli fridge mangnet kat Bromo hari tu? Lupa sebab dah baca kata kat Surabaya ni memang susah nak jumpa barang souvenir bertemakan tempatan. Menyesal tak sudah aku. hmmm..

So, Mas Andi bawak kami ke Darmo Trade Center (DTC). Sampai awal sangat, kedai pun tak buka lagi. Pukul 9.10am macam tu kami sampai. Bila jalan-jalan dalam tu, tengok tak dak pun apa yang kami cari. Macam keychain ka, fridge magnet ka and tshirt yang tulis Surabaya mungkin. Yang ada kat sini memang banyak kain baju, tapi macam Pasar Baru kat Bandung tu.

Kesudahannya kami patah balik ke ITC. ITC ni dekat la dengan hotel aku duduk tu. Pukul 10.30am kami sampai kat ITC. Tapi tak cadang la plak kat Mas Andi mana tau kat DTC ada lagi best. Lastly patah balik. 

DTC ni memang besar la. Dia mall. Tapi kat sini pun kebetulan jalan nampak ada baju tulis Surabaya. Mula la membeli. Sebab malas dah nak fikir. Yang ni kat lantai 2.

Nasib jumpa jugak, cakap dalam hati

sesi pembungkusan

Lepas tu naik atas tak ingat lantai berapa, beli fridge magnet and keychain. Kemudian beli kain batik. Aku wajib kalau mai Indonesia kena beli kain batik, hahah. Sebabnya, setiap kain batik tu, ada nilai sendiri bagi setiap kawasan yang kita p. Coraknya pasti lain-lain. Kain batik kami beli ni dari Probolinggo.

Rambang mata kot

Singgah sini gais kalau ke sini

Sepatutnya, ikut jadual, kami patut pergi Masjid Cheng Ho. Tapi dah tak sempat dengan macet, sesat la. So, kami terpaksa skip. Sebab kami nak ke Cak Ning. Kat Cak Ning ni ada jual ole-ole la. Jangan lupa mai Surabaya beli kek lapis Surabaya okey. Kat Cak Ning ni ada bermacam-macam pilihan, selain dari kek lapis. Macam kerepek, baju pun ada, souvenir la senang kata. Tapi harga dia mahal sikit la, tapi kalau dah last minit ni, taram ja la.hahaha..

Ni cak ning tu, dekat dengan airport ja
Tak tau la, rasa tak banyak pun beli, tapi masuk dalam kereta, mak aii, ni tahap craziness ni. Tak pa, bukan nak mai tiap-tiap bulan, lantak la aku nak shopping pun kan. Janji happy!



Settle semua gerak ke airport. Alhamdulillah, selamat sampai kat airport dan mula la nak kemas barang.

Part paling lawak, bila p berjalan, tetiba bag beranak weh, aku la tu

Sesi mengemas

Lepas tu makan kat airport. Hajat di hati nak beli mee macam maggi tu la, sambal hijau la, roti la, endingnya, apa pun tak beli.huh! Rasa nak kena repeat lagi ni.


Mood menunggu

Muka tunggu makan sampai, aq ja tak lapaq kot

Muka happy makan dah sampai, ingatkan Aq tak lapaq...

Nampak sikit, tapi mengenyangkan. Sebab dah makan angin banyak :l


Kami sampai tanah air tercinta lebih kurang 7.44pm. 

Alhamdulillah.

Nota kaki: Nanti aku story penginapan aku kat sana.
Overall aku tak recomended la pakej yang kami ambik ni. Tak payah habaq la yang mana no. Ada la kejadian-kejadian yang agak tak puas hati, tapi aku redha ja la. Yang pasti aku rasa best.hihihi.
 
Share:
Read More
, , , , , ,

Rumah Warna Warni Jodipan dan Masjid Tiban (Part 8)

Assalamualaikum.. aip..

Pagi ni check out dah akan gerak ke Surabaya. Sebelum tu akan ke Rumah Warna Warni Jodipan. Oh lupa nak bagitau, waktu kat Muzium Angkut tu, Yuda dah berangkat ke Bromo. Katanya ada tourist yang request nak dia. So tinggal la Mas Andi dengan kami.

Mas Andi ajak kami untuk ke rumah kakak dia. Semalam lagi dia dah ajak, tapi kami tolak. Dia siap pelawa ajak makan malam kat sana ja. Tapi kami tolak. Sebabnya bagi aku, dah la kebuluran sangat dah, kang nak makan kat rumah orang takkan la nak jadi pelahap pulak. Nanti tak kenyang pulak. Kena la sopan jugakkan. So, kami tolak dengan elok. Pagi ni Mas ajak sekali lagi. so no hal ja. Sebab tak la padat sangat jadual.

Muka-muka tak malu


So gerak la kami dan di sambut dengan baiknya. Kebetulan kami sampai tu, family ni tengah buat macam open house gitu celebrate raya macam tu la, even raya dah habis. Ada la makan-makan. Kebetulan kami p tu pun ada jiran-jiran yang datang.

Ayaq tu manis tin!hahah, 

Dia punya kuih ketayap besar gilerr


Kami dijamu soto dan kuih muih. Selain tu ada jugak lontong. Tapi, Aq dengan Wafa tak makan makanan lagu ni. So, aku follow ja depa makan. Aku makan ja apa pun, ngeh..ngeh..ngeh.. 

Ni namanya bingung, patut perah ja, aku p cobek, memang bingung tahap cipan aku bab masak ni


Part mak cik tu tambahkan nasi impit kat aku, mak ai, aku redha ja la, padahal aku dah kenyang kot. 1st mangkuk pun aku dah kenyang sebab nasi impit dia besaq macam lemang tu. Wafa dengan Aq dah tolak, so tak sampai hati pulak, so aku terima ja la. Kesian pulak mak cik tu beria suruh kami tambah. hahah.. Bergagah weh nak habiskan nasi tu. Wafa tak habis aku ambil nasi dia. Bayangkan.....

Sebelum balik bertukar-tukar FB dan IG. Alhamdulillah, sampai sekarang keep in touch lagi. Alhamdulillah, family ni ramah-ramah belaka. 

Terima kasih untuk layanan yang ohsem.

Thanks tuan rumah!
Kemudian kami bertolak ke Rumah Warna Warni Jodipan. Tak jauh dari situ.






Asal kampung ni katanya sangat kotor. Tapi berubah selepas Mahasiswa Universiti Muhammadiyah Malang datang membuat Coporate Social Rensposibility (CSR). Selain itu, tukang cat jugak terlibat bersama TNI.

Kalau tengok lokasi ni bedekatan dengan di sebelah kiri adalah jambatan kenderaan biasa dan di sebelah kanan pulak ada jambatan kereta api.






Ni atas jambatan kaca





Selain itu, di seberang sungai pula terdapat Kampung Tridi. So berbaloi kalau datang ke sini untuk ambil gambar and it's look cool babe!




Nak masuk kampung tridi ni kena bayar lain pulak. Kat sini banyak la mural-mural.

Lepas tu kami singgah masjid. Solat Jumaat. And then gerak ke Masjid Tiban.

Sedikit mengenai masjid ni, ia dikatakan di bina oleh jin. Tapi itu hanyalah sekadar mitos. Cantik masjid ni dari luaran. Tapi besaq sangat. Aku pun dah rasa serem bila masuk kat sini. Perasaan ni rasa macam p Gereja Ayam kat Jogja dulu. Serem ja bila lalu bilik-bilik dia. Aku ni kalau sorang-sorang ja mula la serem semacam.

Besaqkan adik-adik


Ramai jugak orang hari tu

Mengantuk ye dik..
Kat sini nak solat, solat ja kat memana. Tapi asing la lelaki dan perempuan. Ada 7 tingkat tak salah dan setiap tingkatnya ada la bahagian masing-maaing. Aku cuma jalan kat bawah ja. Tapi tak jalan habis pun. Overall masjid ni memang sagat besar. Kalau pusing salah masuk pintu kena pusing balik pulak cari kasut.hahah.


Memula ingat betoi. lepas p spot cek, tipu daaa



Lepas dari sini, kami gerak la ke Kota Surabaya. Sebelum balik, Mas Andi nak singgah ambik barang rumah kakak dia. Kebetulan kami nak singgah sekali lagi ke Butik Eiger. Makcik ni ajak masuk rumah dia lagi. Alamak. Aku awai-awai lagi tolak. Bukan apa, nak ke butik Eiger lagi. Nak gerak ke Surabaya dengan macetnya lagi. Haaa, pukul berapa nak sampai ni. Terpaksa la tolak. Lagi satu sebab malu sama, tadi dah balik, ni nak p sekali lagi. Alamak. So, better gerak ja.

Singgah Eiger, berkenan lagi bag, hadoii..Tapi alhamdulillah, tak ikut nafsu. Walaupun di hasut suruh beli. Hahahah.. Aku 2 benda yang aku gila dari dulu, bag dan kasut. Especially, tote bag. Zaman study dulu, berjenis bag tote. 


Nak yang ni

yang ni nak jugak

yang ni pun

waaaa, semua nakk!!

Butik kat Malang yang kami singgah

Aku tak beli apa pun kat sini. Siap kami gerak terus. Berhenti kat rest area Sidoarjo KM25 lebih kurang 7.45pm.

Sempat la shopping roti.

Lepas tu kami sampai kat hotel aku tempah jam 9.10pm macam tu. Dah nak check in, masalah nama aku tak dak pulak. Padahal aku dah bayaq. Ada sikit kesilapan aku letak nama rupanya, entah la, booked hotel kali ni macam orang gila sikit. hahah

Bilik terbaik, selesa sangat. Aku dah lapar time ni, tanya Wafa, dia tak mau dah makan. Lepas tu turun amik kamera, tanya Aq ajak p makan, dia pun tak mau. Depa dah letih sangat aku rasa.  Dah jadi kain buruk dah,huhu.. Aku ni kan kalau tak makan, mula la macam gastrik gitu.

Dah turun beli maggi ja la. Harap perut aku tak buat perangai esok. Aku rasa, kena bawak Brahim lepas ni. Spare.

Mandi rilex-rilex and tidoq. Esok last nak balik dah.

Share:
Read More
, , , , , ,

Muzium Angkut dan Pasar Apung (Part 7)

Assalamualaikum...uit!

Lepas tu kami gerak pula ke Muzium Angkut. Angkut tu maksudnya kenderaan. Muzium Angkut ni terletak dalam Kota Batu. Kami sampai sini lebih kurang pukul 5pm.

Pintu depan, sebelah kiri tu nak beli tiket

Kami sampai ni orang tak ramai sangat pun. Biasa- biasa ja. Mungkin dah petang kot.

Di sambut bumble bee

Kalau masuk sini, mesti hampa rambang mata tengok berjenis-jenis kenderaan. Setiap kenderaan dibahagikan mengikut jenis. Contohnya, macam kereta, ada kapal terbang, basikal dan motosikal. Selain itu, diceritakan serba sedikit megenai sejarah bagi setiap kenderaan tu. Banyak nak baca tu.








Nak ambik gambar kereta, tapi depa ada kat situ

Selain tu, kat sini di bina replika macam Istana Buckingham dan gangster town. Macam europe style la. Memang cantik. So wajib la kalau hampa mai Batu wajib singgah sini. Oh lagi satu, nak masuk sini pakai kamera kena bayar melainkan kalau pakai handphone ja. Menyesal tak sudah aku tak bawak kamera masuk. 
Ada simulator kalau ada yang berminat





Kedai makan pun dah rupe atas flight uols.

Moral of the story, tak payah kedekut sangat, bukan kita nak mai selalu. Aku ambil jugak la gambar. Tapi gambar macam apa ntah kamera handphone jadi vengong buruk gambar. huhu.. Tak pa la. Redha ja. Time tu pulak perut aku dok meragam tak habis lagi. Toilet kat sini bersih. So tak risau nak masuk 10 kali pun, hihi..

Replika chinese street

Pejabat pos, rasa tu bahasa Belanda kot


Ni bukan kereta kat Filipina kan

Pekan koboi

InsyaAllah one day sampai

wishlist sampai sini

Bajet pulak


Ni buang tebiat namanya

Okey nanti sampai sini, Istana Buckingham

Nak keluar kena naik keretapi ni
Overall aku rasa tempat ni best. Memang wajib mai. Banyak sangat ambil gambar kat sini. Tapi handphone dok buat kore buruk jadi gambar tu, huhu.. Boleh ja ke sini https://jtp.id/museumangkut/ kalau nak tau pasal Muzium Angkut ni.

Dah sampai sini, jangan lupa ke Pasar Apung. Memang dalam kawasan muzium ni. Kalau tengok tu ada jual makanan. Tak tau pasal apa tak makan kat sini. Sedangkan masing-masing dah lapaq. Tapi kira kuat la tak makan boleh tahan. hahah..Lupa la, kenapa ha. Padahal boleh ja nak makan.

Tak sempat nak ambil gambar kat sini. Dah letih dah. Cuma sempat la beli keropok epal and nangka yang dah masak. Yang tak masak tu tipu ja, ntah apa-apa ja..huh!

photo source: sini
Ha macam ni la pasar apung tu. Nampak tu bersih la. Kemas. Kami tak round pun. Jalan sekerat, balik.

Lepas tu gerak p cari makan. Dah kebulur sangat dah. Hajat hati nak makan Waroeng SS. Bila sampai, ya ampun, ramai. Nak kena tunggu pulak. 

Tak check in so tak pasti kat mana kedai ni
Tak dak rezeki nak makan kat sini, nak buat macam mana, mana tau nanti repeat lagi, InsyaAllah.

Lepas tu kami gerak ke Batu ja la, dah Aq cakap ada Wong Solo. Nak buat macam mana, perut memilih, macam ni la. Salah makan, meragam pulak.

Alhamdulillah, ada Wong Solo. 

Sedap wehhh
Kami sampai sini dalam jam 8.20pm macam tu. Bersabar je la tunggu nasi sampai. Memang sedap sungguh la. Tengah type ni pun boleh bayangkan betapa sedapnya nasi and lauk pauk ni.hahah..

Dah makan kenyang, aku dengan Wafa gerak p kedai Eiger . Wafa cakap nak cari bag. Time Wafa bagitau brand Eiger ni, aku pun search, dah terjatuh cinta dengan paten bag dia. Macam lain sikit and warna dia menarik. Sebab aku memang nak cari bag. 

Terbeli la jugak 1 bag ni. hahah.. Wafa tak beli bag, cuma headband ka apa panggil tu untuk gang WWE dia. 

tadaaa!!
Tengah jalan balik tu, nampak pulak yang ni. 



Rupanya shooting Filosopi Kopi. Aku search la, oohh filem. Ingatkan ada rangga, hahah..

Gerak balik.


Share:
Read More