Pages

nuffnang

Thursday, June 21, 2018

Percutian Duo ke Melaka dan Kuala Lumpur by ETS

Assalamualaikum..hai..

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua. Mood raya lagi ni. Semalam aku dah start kerja. Ada yang dah start puasa ganti or puasa 6 ka? ;)

Aku nak sambung entry tertangguh aku p Melaka and Kuala Lumpur (KL) dengan Wafa. Maaf la dah basi cerita ni, tahun 2016 lagi, hahahahah.. Tak pa, aku just nak share untuk pastikan blog aku ni always update.

Trip kali ni, aku p dengan Wafa ja. Lepas tengok Train to Busan, terus rasa semangat berkobar-kobar nak naik keretapi. (Lagi semangat nak p Korea, haha, insyaAllah, mimpi ;p) So kami naik ETS dari stesen Sungai Petani.

 Ready
Kami beli tiket kat kaunter. Lepas tu nak beli tiket balik kat KL ja, sebab macam belagak tak tau nak balik bila. hahah..
 
Overall seat dia keras sikit. Bersih la time aku naik tu. Kaki panjang macam aku, boleh lagi duduk seat tu. Toilet pun bersih. Goyang sikit-sikit tu biasa la. Kalau orang jenis tak tahan kot pening ka, better jangan ambik seat lawan arus. 

Nak makan, boleh beli ja. Harga standard la. Tapi nak makan, jangan kedekut.

Tak dak kerja
Breakfast aku, sedap jugak


Dah macam train to Busan dak, hehe
Sepanjang perjalanan

Tak ingat stesen mana
Aku tak ingat berapa harga tiket aku beli dulu. Kalau nak tau boleh skodeng kat harga tiket ni ye.

Nak tau jadual ETS? Try tengok sini.

Source KTM
Tak salah, aku bertolak pukul 10 pagi. Dan tak ingat sampai pukul berapa. hahaha.. 

Tapi sampai ja kat KL Sentral, teruih rushing ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Sebabnya, kami akan ambik bas ke Melaka. 

Oleh itu, aku pilih naik LRT dari naik KTM walaupun ada KTM direct ke TBS. KTM biasa la, ramai, lepas tu lambat pulak. Berjanggut la nak tunggu. 

So, kami pilih naik LRT Kelana Jaya turun kat Masjid Jamek. Dari Masjid Jamek amik pulak LRT Sri Petaling. Walaupun kena menapak sikit, tapi puas hati. Tapi better dari dulu time aku duduk sana. Kena keluar and lintas jalan.

Sampai kat TBS, tercangak-cangak nak beli tiket bas. Kaunter banyak sangat. Tanya-tanya, rupanya, boleh ja beli mana-mana kaunter sebab semua kaunter jual tiket bus yang sama. Kan dia pakai satu sistem. Bravolah!! Puas hati tengok TBS. Besar and bersih.

Beli tiket tunggu nak naik bas saja la. Dah naik bas, apa lagi, lena la kami dua orang. hahah.. 

Nanti aku sambung lagi.

Thursday, May 31, 2018

Rumah Terbalik @ Upside-down House Sabah 9 (End)

Assalamualaikum..haii.. Sambung part Sabah, part last okey.

Dari Jambatan Tamparuli, kami gerak ke rumah terbalik. On the way ke sana, hujan. Lepas tu sesat jugak la. Tapi tak la kategori sesat, cuma terlepas ja. Kami sampai tu hujan masih turun lagi . Beli tiket dan masuk. Time kami p, ada pakej kombo dengan 3D museum tak salah, dah lupa. Sebab time tu, baru lagi 3D ni kat situ. Tapi kami pilih masuk rumah terbalik ja.

Kalau nak tau, Rumah Terbalik kat Sabah ni, adalah yang pertama kat Malaysia. Lepas tu baru la tumbuh bak cendawan macam-macam perkara terbalik.hehe

Tengah tunggu turn nak masuk
Nak masuk rumah terbalik ni kena queue. Sekali masuk ada bilangan dia, bukan semua boleh masuk macam tu ja. Lepas tu, not allowed to take pictures dalam rumah tu okey.  So, sapa nak tau, kena mai sini rasa sendiri. Bagusnya, dia ada guide untuk terangkan kat kita. 

Ni dak keluar dari rumah terbalik



Kuat tak titew..




Sebab dah kebuluran sangat, kami makan kat sini ja. Aku rasa okey ja, sebab kebulur kot.haha.. Restoran dia pun bersih, cantik so selesa makan.

Ni makanan aku
Makan sambil tengok rumah terbalik


Sebelum ngap
 Lepas tu kami gerak cari hotel yang aku dah booked. Sebab trip bajet, duduk pun hostel bajet ja. Tapi dekat dengan Pasar Filipina.

Kami stay kat Hotel Somido. Dia dalam kawasan kedai. Okey la untuk tidur. Tapi not recomendded sangat untuk orang yang perlukan privasi. Sebab, bilik sebelah bersembang pun boleh dengar. Orang tidur bunyi pun kita boleh dengar. Oleh sebab aku dengan Wafa, tidur mati, kami tak dengar la pulak. Cuma sebelum tidur la boleh dengar.

Malam tu kami siap-siap gerak ke Pasar Filipina. Nak mencekik. 



Banyak ni ja, mahal nak mampus.haha
Rasa sedih bila tau harga dia. Tapi makan ja. Dah lupa berapa. (Nasib p Jogja hari tu boleh makan makanan yang sama tapi harga lebih murah.) Sambil tu jalan-jalan jugak la kat pasar tu. Tak tau nak beli apa, ramai orang sangat. Tapau makan kat bilik jugak. Tapi dah lupa tapau apa. 

Esok tu check out, lepas tu p pasar kedai kat area situ, beli ole-ole untuk orang semenanjung la. hehe.. Lepas tu tak tau nak p mana. Endingnya kami p mall. Lupa apa nama mall tu. Lepas tu p singgah solat kat Masjid UMS. 



Lepas tu pusing-pusing lagi kat town. And then lepak kat tepi pantai.


Lepas tu gerak ke airport, serah kereta and lepak airport plak.

Time ni tengah kebulur
 Kat airport ni kami mencekik maggi. Sebab dah kebulur. Tak ingat awat tak p makan ja awai tu. Mungkin vengong-vengong lagi kot. Kalau la, p ja makan. 

P solat siap-siap semua. 

Happy nak balik


Maka pulang la kami ke sarang selepas penat berjalan, bergaduh, tarik muka. Lepas tu baik.;)

Terima kasih banyak-banyak hampa untuk gambar yang banyak, layan time moody, sakit sana sini drive macam orang gila and thanks untuk semua. Halal semua k. ;)

Sebabkan entry ni tergantung lama, dah di tahun 2018 baru habis, makan kalau nak baca semua, boleh klik link kat bawah.

  
Nota kaki: Kita berblog ni kadang macam diary jugak la bila rindu, boleh repeat baca. Sambil boleh share samething dengan orang. Tolong orang dah dapat pahalakan. ;)

Okey, lepas ni aku try story p Melaka pulak. InsyaAllah.

Monday, May 28, 2018

Jambatan Tamparuli 8

Assalamualaikum..uit...

Dari Pasar Pekan Nabalu, kami gerak ke Tuaran untuk p tengok Jambatan Tamparuli. Tempat wajib  kalau sampai kat Sabah ni. Rugi tak p. Sebab ada lagu lagi kot.

Tengok jambatan ni dulu-dulu, kecut aku, dah la panjang, nak sampai pun mesti lambat, dengan angin mai, berayun-ayun..eee..scaryy..

Sekarang ni, dah okey, sebab

Jambatan ni berdekatan dengan pasar. Aku tak ambil pulak gambar. Tapi waktu kami sampai, dah tengah hari, so macam dah tak meriah la.

Muka happy sampai sini

Sapa la buta perut p langgar sign tu sampai buruk
Nampak yang kuning kat belanag tu, tu la Jambatan Tamparuli
Waktu kami sampai ni, jambatan yang laluan kereta semua tu, tengah dibaiki. Ya lakan, time tu, sabah baru kena earthquake.




Nak naik ni foc okey. Tu time aku p dulu. Tapi rasa sekarang pun sama lagi. Ramai ja yang ada kat sini waktu kami sampai.

Kebetulan kami sampai dah masuk zohor, so solat siap-siap la. Dekat sini ada masjid, so tak payah risau la nak solat. Kat sini jugak la aku tinggal mata aku, kena patah balik. Nasib dekat ja time dah gerak tu. Nyanyuk..hehe





 Ni maps Jambatan Tamparuli

Lepas ni kami gerak ke Rumah Terbalik. Nanti next entry aku share k.

Thursday, May 24, 2018

Gunung Kinabalu Sabah 7

Assalamualaikum..aii..

Hari ke 3 ni, lepas subuh Wafa dah excited nak tengok kinabalu. Aku pun bangun tengok Aq and Wafa dok ready dengan hp memasing nak ambik gambaq. Time ni dia tengah sembunyi lagi. 










Bila Nampak, masing-masing dah teruja.


Best tengok rumah-rumah ni

Masuk bilik mandi, kemas barang, sedia nak p breakfast. Tempatnya adalah kedai makan semalam. Lupa nama kedai makan. Heeee

Sambil makan ambil ambik gambaq, sorry la, ada kawan-kawan kaki selfie macam ni la. Bertuah ceq tau…


Breakfast sambil ditemana Kinabalu
Kemudian tempat pertama yang kami p wajiblah Kinabalu Park. Bayaran masuk wa tak ingat beb, RM 3 kot.. huhu..



Mula Pendakian

Check point pertama untuk pendaki

Kami naik sampai pintu masuk.  Kami sampai pagi, tak dak la orang sangat. Cuma ramai pendaki yang nak naik tu je la. Waktu tu, sempat la tanya naik sampai mana sebab setahu kami tak boleh sampai atas lagi. Rupanya naik sampai Laban Rata ja. Tapi dah nak bukak untuk laluan baru dah waktu kami p tu.


Nampak la paip-paip ayaq yang keluaq dari bawah tanah. Sama macam kat bilik kami tu kesan dari earthquake dulu. (Rasa macam ambil gambar, tapi tak dak la plak)






 Jangan lupa singgah beli ole-ole kat sini. Ada 2 kedai souvenir, satu kat atas, satu kat pintu masuk kat bawah tu. Kami p riki kat dua-dua kedai.


Waktu dah turun baru ambil gambar. Kat atas tu boleh beli ole
Banyak gambar sebenarnya, tapi rasanya cukup la letak sikit ja kat sini. Kang ada muntah hijau pulak, hehe..

Macam mana nak ke sini?






Selesai 1 checkpoint, terus ke checkpoint seterusnya iaitu shopping kat pasar kat Pekan Nabalu. Selalu orang datang sini, mesti singgah pasar kat Pekan Nabalu untuk shopping. 

Kat sini tak ambil gambar la pulak. Aku beli keychain, baju semua la kat sini. Murah lagi dari tempat lain. 

Cukup dulu, nanti aku sambung lain.






Nota kaki: Entry ni dah lama dalam draft, mohon bertabah kat diri sendiri baru nak update. Aku akan sambung entry seterusnya kami ke Pekan Tamparuli.  Kalau nak baca yang lepas boleh p kat labels sebelah kanan and klik sabah ye kekawan. Kat situ ada entry lama pasal sabah. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...