, , ,

Liburan di Terengganu (Part 2) - Jalan Pasar Payang

Assalamualaikum...uitt... sambung lagi..

Esok pagi, siap-siap nak p Pasar Payang. Nak cuci mata. Tapi bangun tak awal pun, masih bermalas dekat katil. So turun lambat la.

Sekali dah turun, tengok dah kena saman. Hostel ni kat tepi jalan ja. Apa la nasib ni. Itu la, cari last minit, and pakai belasah ja. Lepas tu pagi dah bangun, malas pulak nak turun. Padan laa...

Muka nipu, kena saman pun ceria sama ja,hahah

Lepas tu p cari kupon and letak ja la kat situ. Kami jalan kaki ja p Pasar Payang. Dekat ja. Mula-mula makan dulu. Makan kat food court tu ja.






Malas nak cari kedai makan viral, sebab kena bangun awal and lagi satu, banyak yang kena beratur la. Sebab masing-masing tak rajin nak buat semua tu, janji makan ja. Tapi makan kat sini pun sedap jugak.

Ada banyak pilihan, so pilih nak makan apa. Ada satu kedai ni kerek gila, kami dah order makanan kedai lain, and lastly Makcik nak order kat kedai kerek ni la, baru duduk letak barang, dia mai cakap, tak makan sini, duduk kerusi lain, perghhh.. cancel order kat dia. Dasar berengsek,hahahaha..

Kami pindah duduk kerusi lain. Cakap kat adik order air, dia cakap memang kedai tu jenis tu. Hmmm...patutlaaa.. i tak kisah, bersepah kedai lain.

Aku dah lupa makan apa, tapi yang ambil gambar tu betul la. Dah selesai makan, bermula la aktiviti menghabiskan duit. Una yang tak mau beli apa pun, beli jugekkkk.....hahahah...








Harga memang mahal berbanding dulu aku sampai. Yala, mana harga akan turun, selalu harga naik jakan..

Oleh kerana aku adalah pencinta batik, maka aku beli la baju batik and kain batik untuk buat baju. 3 helai aku sambar. Padahal kain batik aku beli kat Jogja hari tu tak buat lagi weh. Memang sejenis yang gilakan batik. Entah la. Bagi aku, setiap tempat tu, batik dia memang lain-lain lukisan dia. Kiranya motif bagi setiap tempat kot macam tu la.

Time aku p ni, Pasar Payang belum pindah. Adik kat situ cakap, minggu depan baru pindah. So, betul la, lepas tu baca kat fb orang share dah pindah. Bangunan lama tu dirobohkan untuk buat bangunan baru. Macam Pekan Rabu Alor Setar. Pekan Rabu Alor Setar yang baru ni pun aku belum p lagi. huhu..

Lepas tu, dah sampai lunch time, p makan pulak. Tak la lapor sangat, sebab dah breakfast heavy, tapi makan ja la.




Makan kat kedai makan kat area situ ja. Aku dah lupa nama apa. Banyak kedai makan area situ. Nak cari kedai jauh-jauh, viral-viral, yaAllah.. panas sangat rasa cuaca hari tu. Malas nak cari.

Sudah makan, p cari majlis bandaran pulak nak p bayar saman. 




Dah sampai, tanya orang kat situ. Dia cakap  tingkat 4. Orang tu cakap nasib warna pink. Kalau banyak, nak kena rayuan bagai kalau warna lain.


Orang tak dak pun, so boleh bayar tanpa menunggu

Lepas tu balik singgah 7e, hahah.. And then balik bilik rest sat. Petang sat keluar balik.


spot cek ada kopi apa


Eh,...eh....




Share:
Read More
, , ,

Liburan ke Terengganu


Assalamualaikum..haiii...

Bulan 7 lepas, aku mengambil kesempatan untuk berkunjung ke Terengganu.hewhewhew...Salah satu negeri yang aku suka selain dari Melaka. Lama sangat dah tak p Terengganu ni. Dulu sokmo g.

Aku nak p tapi partner tak dak, adik aku pulak sibuk keja and Una cakap nak cuti-cuti. So aku ajak la p Terengganu. Tapi plan dengan makcik ni, kadang cakap ja ia-ia, entah jadi entah tidak. Makcik ni pun keja sibuk ja dengan kedai dia, so aku tak percaya sangat la, hahahahha...

Tapi lepas dia meyakinkan aku nak tutup kedai bagai, baru aku percaya. hahaha.. Maklum la, aku ni dikelilingi dengan orang-orang sibuk ja, aku ja free sokmo.hewhew..

Tapi time ni aku sibuk dengan kursus, lepas tu hal kerja yang entah apa-apa. Last minit la aku tempah bilik. Aku memang tak study apa pun, cuma cakap kat Una, aku nak shopping and nak tengok Down Bridge Terengganu, jalan-jalan, rilex-rilex, lepak-lepak ja, tu ja. Yang Una, dia cakap nak makan ja. So, aku on ja.

Naik kereta, so bag ni mudah

Aku keluaq rumah pagi 10/7 dalam pukul 7.30am macam tu. Naik kereta aku. Gerak ke Baling amik Una. Terlewat sikit ikut tu pukul 7am aku keluaq, tunggu abah lambat sikit p hantaq adik aku. Nak amik restu dulu nak gerakkan.

Sampai Baling, amik Una and mak dia, terus gerak.



Cuaca tak panas, dan kereta pun tak banyak. Drive pun smooth la. Kami sampai kat Banjaran dalam pukul 10.10am. Awai pulak. Makan lakan. Una dah tapau macam-macam. Sudah gerak la kami. Kami akan terus ke Kuala Terengganu. So sepanjang jalan okey ja. Sampai dah masuk Kelantan, banyak pulak road block.

Santapan pagi

 Pukul 1pm lebih kurang kami dah masuk Terengganu. Dok cari kedai makan, dah kebulur. Cari kedai makan tepi jalan ja.  Jumpa satu kedai ni, kat area Peladang. Singgah makan situ. Lepas tu singgah Masjid Ulul Albab or Masjid Kayu tak salah kat Jertih.










Selesai kami gerak lagi. Lalu jalan tepi pantai. Seronok sangat bila lalu kat tepi pantai ni. Mula la kenangan p Jeju mengimbau bila lalu tepi laut. Sumpah best! Ala rindu laut pulak dah...



Kami singgah tepi laut duduk photo-photo dulu. Oleh kerana bawak mak Una, tak dak la nak lepak lama-lama, kena hormat sikit la ada orang tua. hihihi.. Aku rasa kalau aku dengan Una ja, mesti lepak lama kat tepi laut tu. Bestnyaa...Tepi-tepi pantai tu, ada yang tengah jemur ikan bilis, ikan kering semua tu.







Tua-tua ni tak boleh nak makan banyak dah...

And kami p cari kedai makan tepi pantai tu. Ada banyak, so kami p kat Celup Tepung Cikgu. Duduk lepak, makan. Waktu kat sini pun pukul 3.45pm macam tu. Sebab seronok sangat, hilang penat walaupun dah drive jauh.





Lepas tu gerak lagi ke Kuala Terengganu. And sampai lebih kurang pukul 6 jugak la. Sesat pusing-pusing Kuala Terengganu. Kat sini aku stay kat Citi Point Hostel, kat area Pasar Payang. Padan muka, cari last minit. Check in mandi rest semua, p cari makan.

Nak p makan kat tempat lain, tengok kedai nak p tu tak bukak, kami p kedai lain la. Warung Katana Hiliran. Sedap and ramai jugak orang kat kedai ni. Boleh la repeat lagi nanti. Servis best. Sudah makan, balik singgah 7e and balik lena.








Share:
Read More