, ,

Hey Kuala Lumpur - Jimbaan kotaraya (Part 5)

Assalamualaikum.. Uit..

Lepas dah keluar KLCC, Una ajak p Kenangan Wholesale  City (KWC). Aku on ja, sebab tak pernah sampai lagi. Sebenarnya dah kompuis time ni nak naik apa. Last amik lrt ja la. Tak salah aku naik turun kat stesen Pasar Seni. And amik dari Pasar Seni ke stesen Hang Tuah. Kalau naik monorail pun boleh.

Dah sampai jalan la sikit. Bukan sikit la, banyak jugak la, hahah. Aku ingat dekat. tapi sebab time tu aku dah rasa kebulur, mungkin aku rasa jauh. Jumpa la sorang adik ni, dia la tolong bawak kami, thank you so much dik. Una selalu naik kereta ja dia kata.

Dah sampai, mesti la makan dulu.

Lupa nama kedai apa, tapi sedap jugak


Lepas tu baru la cari tengok barang. Una dia selalu amik barang kat sini buat meniaga dari zaman dia duduk Melaka lagi.

Bagi aku barang kat sini tak banyak barang baru.  Bagi aku la. Ada jugak barang yang murah depends on barang la. Tapi kat sini kalau orang nak meniaga okey la ambik banyak. Aku beli jugak blouse putih, hihihi.. Lepas tu mula menyesal jumpa kemeja putih kat KL Sentral (apa nama ntah mall situ ha?) tak beli. So beli ja la kat sini.  Una beli jeans berhelai-helai.

Dah bosan, so decide balik la. Keluaq tengok hujan pulak. Lebat pulak tu. Tunggu la sat, dah rintik baru boleh gerak jalan ke stesen. Balik bilik terus sampai pukul 5 lebih jugak la.

Orang ramai baru balik kerja
Rest jap

Kebetulan hari ni kawan aku si Fata and husbandnya akan join sesi seterusnya, ecece.. Fata checkin kat hotel kami duduk tu jugak.

So, Una macam biasa siap mandi semua la. Lepas tu turn aku la siap, solat semua. Lepas tu duduk la melepak tengok tv. Sebelum tu Fata dah mesej cakap dah sampai. Mula la decide nak makan malam mana. Asal plan aku ngan Una nak makan 4fingers. Tapi bincang dengan Fata, so follow depa ja. Ala bukan selalu nak jumpa mek ni.

Fata mesej aku cakap turun awal sikit macam tu la. Yang aku tak tengok hp, sekali dia call dah kat lobi, hahah.. apa lagi, lipas kudung la bersiap. Nasib dah mandi semua siap dah.

Turun tengok dah ada kat bawah, ayat Fata, "aku tau dah hang memang macam tu, " hahaha..

Jadi malam ni kami di bawak makan ke.... aku dah lupa. Tapi aku check in kat Nasi Lemak City Garden.

Sedap nasi dia bagi aku. Lauk ada berbagai pilihan. So jangan tamak seperti kami.




Kedai nampak biasa, tapi lauknya luar biasa. 

Gang kami dong!
Sambil makan ni la ada sesi luahan perasaan, sharing is caring, cuma tak melalak ja, hahaha.. Bukan selalu nak jumpa.

Lepas kat sini depa bawak kami p kat Dataran Merdeka pulak. Kat sini nak p tengok River of Life tu. Tapi kami sampai tu dah lewat agaknya, lampu-lampu tu tak dak dah.


Oleh kerana hp aku canggih sangat, tak dapat la ambik gambaq malam yang cantik tang sini.

Kemudian kami p kat dataran ja la.


Tanda dah sampai



Tengah sembang dengan Kak Chik kawasan


Teringat time kerja kat sini dulu, kalau tumpang kawan naik moto, lalu jalan ni la.

Gigih kami tunggu sampai jam tu berbunyi jam 12, hahaah..

Lepas tu balik nak tidoq. Esok dah last tau.



Share:
Read More
, ,

Hey Kuala Lumpur - Menara Berkembar Petronas (Petronas Twin Tower) Part 4

Assalamualaikum..

Hari ni hari ke 3 and aku decide nak naik Menara Berkembar Petronas tu. Memang dah lama aku teringin nak naik, tapi tak sampai hajat tu.

Kemarin time nak beli tiket bus kat Klook tu, aku tengok la jugak tiket ni. Tanya Una, ayat dia macam biasa, aku ikut ja. Lepas baca syarat apa semua aku pun beli la. Harganya lebih mahal sekali ganda dari kita beli sendiri kat kaunter ya. So, dapat 2 tiket dengan harga RM 84.

Ada 2 pilihan kat Klook ni kita boleh pilih, untuk p sendiri or ada one way transfer. Maksudnya dia akan ambik kita kat hotel, balik sendiri. Aku pilih p sendiri ja, jimat. Lagi pun dari Pasar Seni tak jauh dah nak p.


Hampa kena isi menda alah yang dia mintak tu la macam ni. Kena pilih time nak naik, salinan ic jangan lupa.

Nanti bila dah dapat email verify depa akan hantaq la tiket kita tu kat hotel kita. Selesai masalah.

Okey, tiket dah dapat, IVY Holidays yang deals semua ni.

Pagi ni kami makan roti dengan maggi. Malas nak cari makan pagi-pagi. Breakfast untuk 1st day ja.  Keluaq awal sikit.

tapau ni

 Sampai KLCC lebih kurang pukul 10.30am. Padahal nak masuk jam 12pm. Ikut pilihan aku pukul 11 15am, mungkin penuh dah kot, so jadi pilihan kedua.

Sampai awal p tanya dulu kat mana nak masuk. Dah jumpa, kami jalan-jalan dalam tu dulu. Last lepak Nyonya Colors ja.



Sudah makan gerak la turun bawah.

Ramai jugak orang. Majoriti foreigner la.

Boleh rujuk sini harga nak masuk Menara Berkembar ni
 Kalau mai nak beli tiket kat sini, ada skrin tv, boleh tengok kat situ time yang available.



tolong amikkan gambar


Sambil tunggu turn tu, aku jalan-jalan dalam ni tengok keadaan sekeliling and orang-orang.


Bila nak sampai turn tu, kami kena beratur. Sambil tu staf akan cakap group time tu.
Panjang jugak

Bila dah beratur, staf akan bagi tali tag. Tali tag ni akan beza kita dengan group lain.

Macam ni
Dah beratur, scan ticket kita. Kat situ, diakan bagi penerangan sikit sementara tunggu turn nak naik lift. Oh lupa nak habaq, tripod,air pa tu tak boleh bawak naik ye. Ada tempat simpan bag. Kalau bagpack besaq pun tak boleh, kecuali handbag gitu okey la. Tak silap aku ada scan jugak, lupa dah weh. Ada sorang foreinger ni aku rasa dari India kot, bawak trolly luggage tu, mak aiii.. Mungkin dia balik terus kot. So kena simpan kat tempat simpanan barang.

Sambil tu tengok la video penerangan sikit.

Pakai seluaq katok ja mat salih ni, apoo


Dah sampai turn, naik la. Mula-mula dia akan berhenti kat tingkat sky bridge tu. Tak salah tingkat 41. Kat sini dia akan terangkan la serba sikit pasal twin tower ni. Kat sini dalam 10 atau 15 minit la. Syok jugak bila dah sampai atas ni. Tak sangka dah sampai, hihi.. thanks Una.


Una memula tu gayat, agak lama, nampak dia dah okey. Setahu aku makcik ni tak gayat, mungkin faktor umur kot kan..

Tadaa!!



Boleh la jalan-jalan tengok suasana dari tingkat melangit ni, hahah..




Aku tengah skodeng bangunan sebelah tengok depa buat kerja, mana tau jodoh, eh!

Dok lepak, feeling best antara bangunan tertinggi di dunia, and then depa panggil and teruskan misi ke tempat lagi tinggi.

Tadaa!!
Sampai level 86! Best! hahaah..

Dapat tengok kembar sebelah lagi. Nampak jugak Menara Kuala Lumpur. Bonus!

Cuaca okey ja.


Kat sini pun lebih kurang 10 minit or 15 minit macam tu la. Ada la penerangan kat sini. Boleh la baca. Una time ni dah tak gayat dah. Sakan la berjalan, hilang ke mana ntah.


Okey, member masuk ayaq, hahaah



time nak ambik gambar kat sini, ramai plak nak ambik jugak. Tadi depa tak mau ambik pun, so aku mampu kat sini ja la ambik gambaq.

tengak dok melayan perasaan, blue team dah kena panggil, so gerak la naik lif.

Lepas ni kita gerak ke tingkat 83 untuk shopping souvenir. Aku macam biasa, wajib beli keychain and fridge magnet. Untuk aku sahaja sebab harga boleh tahan. Ada yang murah, tapi macam biasa ja.


Lepas tu kena panggil lagi nak turun dah.

Dah turun bagi balik tag tu kat staf. Maka berkahirlah sudah lawatan sambil belajar aku kat Menara Berkembar Petronas. Dapat naik mestilah kembang semangkuk kan, hahaha.. Tempat pertama setelah turun, mesti la cari toilet. Toilet kat bawah pintu nak masuk ja, so mudah tak berebut la.

Sebagai rakyat Malaysia, aku sarankan wajib naik Menara Berkembar ni. Harga tak mahal sangat, kecuali bagi yang family ramai, mungkin azab jugak lakan.
Elok p belah siang and jangan hujan pulak. Kalau tak tak dapat tengok view cantik. Staf kat situ pun sarankan p siang sebab malam tak nampak apa, selalu kabus ja.
Staf-staf kat sini pun baik and frinedly ja.
Kalau pemalas macam aku and ada duit lebih sikit, beli la dengan klook, tapi mahal sekali ganda la, tapi apa salahnya kalau dah nak kan..hihihi..

gigih aku print screen ni, boleh cek tengok.

Okey ni video aku edit bodo-bodo ja time kat twin tower, selamat menonton ya.

Nanti aku sambung kejadian selepas itu plak hokeyy!
Share:
Read More
, ,

Hey Kuala Lumpur - KL Hop On Hop - Off Part 3

Assalamualaikum..aipp..

Hari ni hari kedua kami kat sini.  Oh lupa nak habaq, semalam lepas balik dari  Sogo, baru perasan kad touch n go hilang. Cari-cari tak jumpa. Dah la aku baru top up. So ada lebih kurang RM16 lebih macam tu la. Mula la murung rasa. Haihh, stress aku malam tu. Murung la sat. Last aku cuma email ja la. Mungkin time jalan tu aku boh hp dalam poket, kad tu pun dalam poket jugak. mungkin time ambik hp la jatuh.

Esoknya, bangun bagi, breakfast dulu. Dapat breakfast untuk 1st day ja.

tengah tunggu nak makan pagi

Lepak sat

Lepas tu masuk la kami. Ruang makan dia tak besaq sangat, tapi okey ja bagi aku. Cuma makan macam tak rasa sangat. so so ja la. Bagi aku telan ja, hahah. janji makan. Ramai jugak pagi tu.



Our breakfast, tapi lepas tu makan lagi, hahah
Nasi dia macam tak masak, keras sikit.

Oleh kerana tak dak plan apa, aku cadang nak naik bus 2 tingkat tu, hahah.. Memang aku dah lama teringin nak naik bus ni, feeling macam pelancong gitu, hihi.. Aku cadang Una, makcik tu, follow ja apa aku cadang.

Sebenaqnya sebelum p tu lagi aku dok cadang, tapi aku tak decide betoi-betoi. Macam trip terjah la apa-apa punkan. Malas nak plan.

So naik bilik, siap-siap. Aku plak riki tiket kat Klook. Memula macam nak terjah ja beli tiket kat kiosk. Tapi risau plak macam tiket habis ka apa ka, so aku beli ja la tiket kat klook. Nanti kena p amik tiket kat kiosk yang dia cakap tu.

Dah siap gerak ke Bukit Bintang. Naik MRT dari Pasar Seni Station. Mudah ja.


 Kat situ ada kiosk so tunjuk voucher kat handphone ni, dapat la tiket kita. Harga murah sikit iaitu RM23.15 seorang. Okey ja. Nanti staf kat situ akan terangkan kat kita. Bus ni ada 2 route tau. Route merah and hijau. Merah tu pusing dalam bandar.Contoh macam KL Tower, Menara Berkembar dan Bukit Bintang. Manakala route hijau pulak pusing dalam taman. Contoh macam Masjid Jamek, Muzium Negara dan Kampung Baru.

Macam ni dia punya route

Nah kalau tak nampak, source google


So hampa yang tak pernah naik lagi macam aku, boleh pilih nak naik yang mana.

Dah sampai, tunggu la kami kat situ. Semua foreigner ja weh. hahaha, kan aku nak feeling pelancong, dapat jugak.  Tapi cuaca memang panas weh. Tapi aku kira pa, janji boleh pusing-pusing naik bus, 2 tingkat ni, tengok Kuala Lumpur,hahaha.. Sia-sia aku jalan tempat orang, tempat sendiri pun tak habis explore.

Elok bus mai, staf tu tanya, habaq ni route merah. Aku okey ja mana-mana route. Maka bermula la aktiviti impian aku, hihihi.  Una duduk dalam aircond ja. Aku sanggup duduk kat tak dak bumbung tu. Nak feel gitu.

Memula duduk dalam, lepas tu pindah keluaq

Happy gais, hahaha
Topi bawak tapi ada kat bag Una. Bergerak la dari satu tempat ke satu tempat. Ada penerangan sekali dalam bus ni.



Tak turun pun kat sini


Sampai kat KL Tower kami turun. Saja la. Alang dah sampaikan. Lama tak mai sini.



Time aku p ni ramai budak sekolah. Buat lawatan agaknya. Tak ingat last mai bila. And aku pernah naik dah  time sekolah buat lawatan jugak la. Nak mai sendiri dulu mana mampu. Harap sekolah buat lawatan ja la. Tu pun kalau tak mesti tak sampai lagi. Tak salah dulu ada mc d. Ka ada lagi aku tak pusing habis pun. 
Kat rumah terbalik ka nama dia, dekat dengan KL Tower
 Dah la p toilet. Lepas tu turun tengok ada bus dah. Lari comel-comel la kami. Sekali bila dah naik bus rosak, hahah.. Tunggu ja la staf tu cakap bus on the way. Okey ja sebab dalam aircond kan. Lama jugak la. Tapi okey ja, sebab aku pun tak dak plan nak p mana.

 Lepas bus sampai naik la bus baru. Terima kasih kat staf, sangat membantu and friendly adik-adik tu.  Time tu dah nak petang, perut pun dah lapaq. Nak makan tak tau plak kat mana. Kami bawak ja mamee tapau. Tapi mesti lapaq nasikan. Nak p makan, tapi macam blur nak makan mana. Cakap jom balik dulu la, satgi kita food panda ja la senang.


Balik aku turun ja kat Petaling Street. Main redah ja. Tapi memang dekat dah dengan hotel. Ada plak minah ni tanya jalan nak p Pasar Seni. Tak pasti korea or China. Aku bukak maps, tunjuk jalan nak p dari maps tu. senang. Aku pun tak pasti jalan kat sini.

Overall bagi aku, hang kena spent 2 hari untuk naik bus hop on hop off ni or bus 2 tingkat ni. Satu hari ni tak dan la bagi aku. Sebab hari kedua hampa boleh naik route hijau plak. Lagi satu keluaq awai. Tak panas sangat awal tu. Berbaloi la naik bus ni, banyak tempat boleh cover sebab mukan mudah nak p kalau p sendirikan. Jadi aku akan naik lagi untuk route hijau pulak, hihihi..

On the way tu jumpa la kedai bunga. Tak salah kedai bunga dok viral jual murah tu.



Tak banyak bunga dah pun. Tapi memang ramai la orang p kedai ni. Berderek depan kedai orang dok parking kereta amik bunga kat sini. Penuh kereta la aku perasan.

Jalan sikit sampai la hotel kami. yeahh!! Apa lagi order makan la. Dah sampai p amik kat bawah, melahaq la kami makan. Una kata kat aku, jalan dengan hang ni jenuh jenih tak makan, hahahaha... Aku kalau jalan kurang sangat makan, semangat nak jalan kot. Kesian dia. huhuhu..

Malam tu gigih p Bukit Bintang lagi. hahah.. Saja buang masa. Kalau mai jalan nak duduk bilik baik duduk rumah, hahaha.. Kuang asam ayat ni aku pernah kena. hahah, kawan-kawan jugak la kata.

Gigih 2 ekor ni tau


Ada menda alah ni plak, so ramai la orang..

Lepak tegok orang nyanyi. Tapi aku tak suka dangdut, so mood kelaut. layan ja la Una nak tengok


Lepas tu tengok ada Family mart, mai cari ni yang orang dok makan sangat tu, hahaha.. akhirnya. Okey sedap ja bagi aku.

Lepas dah bosan, balik la kami. Sambung aktiviti buang masa aku esok plak



Share:
Read More