, ,

Hey Kuala Lumpur - KL Hop On Hop - Off Part 3

Assalamualaikum..aipp..

Hari ni hari kedua kami kat sini.  Oh lupa nak habaq, semalam lepas balik dari  Sogo, baru perasan kad touch n go hilang. Cari-cari tak jumpa. Dah la aku baru top up. So ada lebih kurang RM16 lebih macam tu la. Mula la murung rasa. Haihh, stress aku malam tu. Murung la sat. Last aku cuma email ja la. Mungkin time jalan tu aku boh hp dalam poket, kad tu pun dalam poket jugak. mungkin time ambik hp la jatuh.

Esoknya, bangun bagi, breakfast dulu. Dapat breakfast untuk 1st day ja.

tengah tunggu nak makan pagi

Lepak sat

Lepas tu masuk la kami. Ruang makan dia tak besaq sangat, tapi okey ja bagi aku. Cuma makan macam tak rasa sangat. so so ja la. Bagi aku telan ja, hahah. janji makan. Ramai jugak pagi tu.



Our breakfast, tapi lepas tu makan lagi, hahah
Nasi dia macam tak masak, keras sikit.

Oleh kerana tak dak plan apa, aku cadang nak naik bus 2 tingkat tu, hahah.. Memang aku dah lama teringin nak naik bus ni, feeling macam pelancong gitu, hihi.. Aku cadang Una, makcik tu, follow ja apa aku cadang.

Sebenaqnya sebelum p tu lagi aku dok cadang, tapi aku tak decide betoi-betoi. Macam trip terjah la apa-apa punkan. Malas nak plan.

So naik bilik, siap-siap. Aku plak riki tiket kat Klook. Memula macam nak terjah ja beli tiket kat kiosk. Tapi risau plak macam tiket habis ka apa ka, so aku beli ja la tiket kat klook. Nanti kena p amik tiket kat kiosk yang dia cakap tu.

Dah siap gerak ke Bukit Bintang. Naik MRT dari Pasar Seni Station. Mudah ja.


 Kat situ ada kiosk so tunjuk voucher kat handphone ni, dapat la tiket kita. Harga murah sikit iaitu RM23.15 seorang. Okey ja. Nanti staf kat situ akan terangkan kat kita. Bus ni ada 2 route tau. Route merah and hijau. Merah tu pusing dalam bandar.Contoh macam KL Tower, Menara Berkembar dan Bukit Bintang. Manakala route hijau pulak pusing dalam taman. Contoh macam Masjid Jamek, Muzium Negara dan Kampung Baru.

Macam ni dia punya route

Nah kalau tak nampak, source google


So hampa yang tak pernah naik lagi macam aku, boleh pilih nak naik yang mana.

Dah sampai, tunggu la kami kat situ. Semua foreigner ja weh. hahaha, kan aku nak feeling pelancong, dapat jugak.  Tapi cuaca memang panas weh. Tapi aku kira pa, janji boleh pusing-pusing naik bus, 2 tingkat ni, tengok Kuala Lumpur,hahaha.. Sia-sia aku jalan tempat orang, tempat sendiri pun tak habis explore.

Elok bus mai, staf tu tanya, habaq ni route merah. Aku okey ja mana-mana route. Maka bermula la aktiviti impian aku, hihihi.  Una duduk dalam aircond ja. Aku sanggup duduk kat tak dak bumbung tu. Nak feel gitu.

Memula duduk dalam, lepas tu pindah keluaq

Happy gais, hahaha
Topi bawak tapi ada kat bag Una. Bergerak la dari satu tempat ke satu tempat. Ada penerangan sekali dalam bus ni.



Tak turun pun kat sini


Sampai kat KL Tower kami turun. Saja la. Alang dah sampaikan. Lama tak mai sini.



Time aku p ni ramai budak sekolah. Buat lawatan agaknya. Tak ingat last mai bila. And aku pernah naik dah  time sekolah buat lawatan jugak la. Nak mai sendiri dulu mana mampu. Harap sekolah buat lawatan ja la. Tu pun kalau tak mesti tak sampai lagi. Tak salah dulu ada mc d. Ka ada lagi aku tak pusing habis pun. 
Kat rumah terbalik ka nama dia, dekat dengan KL Tower
 Dah la p toilet. Lepas tu turun tengok ada bus dah. Lari comel-comel la kami. Sekali bila dah naik bus rosak, hahah.. Tunggu ja la staf tu cakap bus on the way. Okey ja sebab dalam aircond kan. Lama jugak la. Tapi okey ja, sebab aku pun tak dak plan nak p mana.

 Lepas bus sampai naik la bus baru. Terima kasih kat staf, sangat membantu and friendly adik-adik tu.  Time tu dah nak petang, perut pun dah lapaq. Nak makan tak tau plak kat mana. Kami bawak ja mamee tapau. Tapi mesti lapaq nasikan. Nak p makan, tapi macam blur nak makan mana. Cakap jom balik dulu la, satgi kita food panda ja la senang.


Balik aku turun ja kat Petaling Street. Main redah ja. Tapi memang dekat dah dengan hotel. Ada plak minah ni tanya jalan nak p Pasar Seni. Tak pasti korea or China. Aku bukak maps, tunjuk jalan nak p dari maps tu. senang. Aku pun tak pasti jalan kat sini.

Overall bagi aku, hang kena spent 2 hari untuk naik bus hop on hop off ni or bus 2 tingkat ni. Satu hari ni tak dan la bagi aku. Sebab hari kedua hampa boleh naik route hijau plak. Lagi satu keluaq awai. Tak panas sangat awal tu. Berbaloi la naik bus ni, banyak tempat boleh cover sebab mukan mudah nak p kalau p sendirikan. Jadi aku akan naik lagi untuk route hijau pulak, hihihi..

On the way tu jumpa la kedai bunga. Tak salah kedai bunga dok viral jual murah tu.



Tak banyak bunga dah pun. Tapi memang ramai la orang p kedai ni. Berderek depan kedai orang dok parking kereta amik bunga kat sini. Penuh kereta la aku perasan.

Jalan sikit sampai la hotel kami. yeahh!! Apa lagi order makan la. Dah sampai p amik kat bawah, melahaq la kami makan. Una kata kat aku, jalan dengan hang ni jenuh jenih tak makan, hahahaha... Aku kalau jalan kurang sangat makan, semangat nak jalan kot. Kesian dia. huhuhu..

Malam tu gigih p Bukit Bintang lagi. hahah.. Saja buang masa. Kalau mai jalan nak duduk bilik baik duduk rumah, hahaha.. Kuang asam ayat ni aku pernah kena. hahah, kawan-kawan jugak la kata.

Gigih 2 ekor ni tau


Ada menda alah ni plak, so ramai la orang..

Lepak tegok orang nyanyi. Tapi aku tak suka dangdut, so mood kelaut. layan ja la Una nak tengok


Lepas tu tengok ada Family mart, mai cari ni yang orang dok makan sangat tu, hahaha.. akhirnya. Okey sedap ja bagi aku.

Lepas dah bosan, balik la kami. Sambung aktiviti buang masa aku esok plak



Share:
Read More
, ,

Hey Kuala Lumpur! Part 2

Assalamualaikum... uit!! okey sambung part p kl.

Aku amik ets pagi pukul 8.17am tak salah. So gerak la kami pagi tu. Tiket pagi ni murah sikit RM62 sahaja.

Best jugak ambik trip pagi ni, tak ramai orang and rilex sikit. Mungkin sebab weekday kot.

ni muka nak cari pasai ni, hahah

Muka tak sabar

Our breakfast today

Oleh kerana tak ramai orang, kat meja makan ni pun tak dak orang. 1st time la aku dapat makan kat sini. Selalu penuh ja.

Kami sampai KL Sentral pukul 12.55pm. Dah sampai lunch, so memang decide nak jalan kat NU Sentral dulu and makan sini dulu.

Oleh kerana masing-masing bawak bag gedabak, so kena cari tempat simpan bag dulu la. Kat sini kan ada locker, so kami cari locker la. Locker Dr. Locker. Memula tu jumpa locker besaq nak sewa RM50 kot, alamak, tak berbaloi la plak. Locker ni kat tangga nak turun tu. Lepas tu orang yang tunggu locker kat hujung tu panggil kami. Kat sini murah sikit, RM20 sahaja. Celapak la kami, hahaha


Kena scan dulu. So, Una scan muka dia la. Lepas pintu dah buka, maka boleh la simpan bag untuk kami merayau-rayau. Ni kan berjalan tanpa arah tujuan, hahaha.. #jalanjalanbuangmasa

Una tengah paksa bag untuk masuk jugak

Lepas masukkan bag, p la kami jenjalan. Maklum la, memang kami nak mai berjalan tak mau rush apa-apa.

Tak tau la, jalan tanpa arah tuju ni macam ni la, hahaha, aku pun tak tau nak udpate macam mana. Baygnkan jalan-jalan dalam mall ja, hahaha..

Lepas tu kami p makan ja la. Dah laporkan.

Try makan nasi ni. Dah bercelaru otak nak makan yang mana
 Aku pilih salted egg, sedap jugak. Ka aku lapaq, hahaha..

Goncangkan gais, jangan lupa

Sedap weh mulut ku berkata

Jalan dengan tokey macam ni la, sibuk dengan phone sedia

Ni mee apa ntah aku lupa dah, tapi sedap la. Biasa la, masuk mulut aku ni jarang tak sedap weh. semua sedap belaka.

Lepas dah boring, baru kami gerak nak ke hotel. P ambik bag dulu. And gerak naik lrt ke Pasar Seni. Memula aku nak naik grab ja, tapi Una nak naik lrt, so on ja. Stu stesen jadi dari KL Sentral, sampai dah. Lepas tu berjalan cari hotel. Rupanya turun tangga Stesen Pasar Seni tu, memang dah nampak hotel tu.

 Una cakap tengok bangunan tinggi yang berdekatan dengan dia. Sekali kami langut, hahaha, kami berdiri depan bangunan tu ja weh. Tapi kami kat pintu belakang. hahaha.. Ada guard mai tolong bukakan pintu. Lega, tak payah jalan pusing masuk depan.

Lepas dapat kunci, alangkah nikmat betoi rasa. hahaha.. 1st time aku berjalan tanpa arah tuju weh. Macam jalan ja la, ikut kata hati.

So rest, solat semua dulu. Baring tengok tv ja. Kebetulan dapat paling atas sekali.

 Bilik aku duduk berhadapan dengan Pos Malaysia and Masjid Negara. Nampak la St. Regis, apa lagi ntah.

Lepas tu kami decide nak keluaq malam p Sogo ja. hahaha, tak dak keja. Tapi kami p berjalan la. Dulu jalan kali kot ni memang selalu la aku p. Sogo tu pun selalu la. Ni jalan malam, macam tak ketahuan sangat dah.


Jalan punya jauh sampai nampak la KL Tower. Nampak dari jauh la. Pusing jauh sangat. Sampai lalu bangunan jakel la, hahahaha.. Haru weh. Tak tau nak habaq penat weh. Tapi semangat nak jalan sanggup jugak ku redah. Jakel tu dah dekat dengan Sogo. Kami pusing salah jalan, hmmmm

Dah sampai, tengok baju tak berkenan pun. Tak dak sale yang berkenan. Last kami buah anggur tong teng tong teng ja weh. Jalan punya jauh, mai sogo beli anggur ja. *tepuk dahi sikit Tak kisah la, janji happy, hahah

Nak lepak dah lewat, gerak balik hotel la, jalan kaki ja, tapi pusing jalan lain plak. Ada orang buat buliuh-buluh apa ntah, ada buaian la. Dok lepak kat situ plak. Lepas tu baru balik bilik.

Gerai kat Pasar Seni pun dah tutup habis dah time kami balik.
malam
So esok kami mula aktiviti tak ketahuan aku.

Share:
Read More
,

Penutup 2019

Assalamualaikum.. hoii..

Apa aku nak tutup ya? Rasa sama ja setiap tahun hidup aku ni.

Okey, Alhamdulillah, aku okey ja tahun ni. Kerja macam biasa ja. Cuma semakin boring mungkin. Entah la. Mungkin sebab duduk sini dah 10 tahun. Lama betoi. Bila entah nak kena tukaq, hahaha.. Aku cuba bersikap positif pasal kerja. Walaupun kadang moody jugak.

Kadang aku rasa stress, Entah la........ Aku la ni malas nak cakap banyak.



Eh tahun 2019 ni paling best bila aku dapat p Korea Selatan, Alhamdulillah. Tak bajet pun nak sampai. Teringin dah lama, cuma nak p tu tak berkesempatan. Duit lagi, masa lagi. So, Alhamdulillah, dapat p bulan 4 2019. Sumpah aku tak sangka aku boleh plan semua sendiri almost. So aku rasa bangga atas diri aku. cewahhh... hahaha.. Thanks to Muna sebab banyak jugak tolong bila dah sampai sana. Kira susah senang bersama la..hahah Kira macam hadiah untuk diri sendiri la 10 tahun bekerja.


And selepas 10 tahun dapat la aku beli sebijik rumah comel hasil titik peluh aku. Walau gaji tak seberapa, aku nak jugak beli rumah, hahaha.. Dapat kunci bulan 10 tak salah, kat Sungai Petani. Hadiah diri sendiri jugak, boleh la p lepak rumah sendiri nanti. 3 tahun lepas lagi (merujuk tahun 2019) aku dok cari. Mula-mula orang dok suruh, malas ja, lepas tu baru la hegeh nak cari. Merata jugak la cari, sampai satu masa aku dah fedap and tak mau cari. Nasib la Hawa yang selalu support aku. Dia siap dengan laki dia naik moto p tengok rumah nak jual. terharu sangat, huhuhu.. Finally, your kakak dah ada rumah Wa oii..hewhewewhew.. Tapi bila beli rumah baru ni, macam-macam la masalah. Ada lubang la, ayaq bertakung la. So masalah ni la aku dok hadap. Tapi dah selesai. Tunggu hujan turun nak tengok, masalah musim panas sekarang, hahahaahahh.. Aku malas nak cerita pasal masalah memeningkan kepala aku ni.

Ni bukan bilik aku, sekadar hiasan

La ni, selain tu, tengah tunggu idea dari kepala aku nak buat rumah. Nak pasang grill la, nak buat kabinet la. Kabinet tu nanti dulu, tak mampu lagi. Nak yang basic dulu, kipas lampu semua dulu. And jodoh? hahahaahah....

Saja tempek bagi semangat kat diri sendiri

And then aku masuk fun run, hahahaha, sila ketawa beramai-ramai. Sebagai seorang profesional kaki bangku, yang tak main bola and aktif suka la senang cakap, aku telah mencabar diri aku buat menda alah ni. Alhamdulillah, aku berjaya.yeahhh!! Bangga diri lagi sekali,hewhewhew.. Fun run ja weh, tapi aku bangga diri aku. Dari manusia-manusia yang cakap, fun run ja, fun run ja. Masuk jugak fun run, dari bercakap saja.


Hujung tahun ni aku agak beremosi. Mungkin penat. Letih layan manusia-manusia yang berfikiran sempit ni.

Tapi aku berjaya membawa diri aku untuk jadi lebih positif. Aku malas dah nak berbahas dengan manusia yang hanya mempunyai kepentingan diri sendiri. Malas jugak nak layan manusia yang sentiasa berfikiran negatif. Lantok hang la. Kalau aku rasa nak cakap, aku cakap, kalau aku rasa malas, aku abaikan. Aku dah penat. Aku pun buka muda lagi nak layan and jaga hati orang. Aku tak rugi apa-apa.

Hidup perlu diteruskan.

Harapan aku tahun 2020 akan lebih baik untuk aku. Tak mintak banyak, happykan mama abah tu paling penting.

Dah la, habis idea nak tulis. Doakan untuk semua yang baca diberi yang terbaik olehNya. Amin.
Share:
Read More
, ,

Hey Kuala Lumpur!

Assalamualaikum.. aii...

Lama sungguh nak boleh post yang ni pun.

Hari tu aku dengan Una cakap nak jalan-jalan. Tapi biasa la kalau cakap dengan makcik ni, cakap main-main. Seronok sembang. Lepas tu kata, jom la kita p, serius ni. Dia pun cakap okey. Aku teringin nak p Melaka, tapi sebab tu tanah tumbuh membesar makcik tu, aku pun cancel. Nak p lepas tu cakap p KL ja la. Dia pun okey. Selalu aku p transit ja.

Nak kata plan idok la, macam redah ja la. Memula nak naik bus ja, tapi risau berejam dalam bus, nak naik flight plak, macam malas nak gerak, jauh plak nak sampai Penang, last ajak naik ETS. Lagi pun Una tak pernah naik lagi. So perkara pertama aku buat adalah beli tiket ETS. Lepas tu gasak la nanti p mana-mana pun. Hahahah...

Macam biasa la, lepas beli yang lain apa pun tak plan, sampai la hari-hari berdekatan nak gerak, mula la bingung sebab hotel tak tempah lagi. Konon bajet nak dok hotel have-have uols, sekali aku kena bayaq duit letrik terduduk la aku sat. So, Una cakap tak pa, pakai duit dia dulu, dia akan topup mana yang kurang, aku bayaq balik lepas tu. Alhamdulillah, legaa den.

Maka cari la hotel mampu milik, sebab yang dok berangan sebelum ni, mampu tengok ja dari jauh, hahahahaha...

So kami duduk kat Travelodge City Centre. Una dah cakap, Aku memula nak duduk Apartment ja, tapi Una nak duduk hotel kena ada breakfast, last duduk sini ja. Tapi sebab last minit, jadi blur la nak cari hotel pun. Tapikan, aku rasa kalau sapa perasan, tiap kali aku nak cari bilik mesti aku blur nak pilih, hahahahaha.. Orang yang cari bilik ja tau perasaan tu macam mana.

Lepas aku tunjuk Una, dia approved.  Janji ada makan, tu ja penting, hahahah..

Aku amik Travelodge kat Pasar Seni. Kalau dari KL Sentral amik lrt turun Pasar Seni and jalan kaki sikit. Memang dekat gila kot.


Bilik kecik ja, tapi bagi aku okey ja




Overall alhamdulillah puas hati, cuma makan dia macam tak rasa la. Kalau baca komen kat booking.com memang sama, pasal makan yang banyak..hahaahha.. Tapi tak pa, Food Panda kan ada, hewhewhew.. order ja nok..

Bilik dia kecik sikit, especially jamban dia. hahah, tapi aku okey ja.

Nak tempah sini> booking or travelodge site

Okey, aku share yang tu dulu. Nanti aku sambung. Walaupun dah nak masuk 2020, hahah...
Share:
Read More
, ,

Bulan Sukan Negara 2019

Assalamualaikum..aiiip... Biasa la sibuk.. hari ni aku nak update kisah masuk fun run.

Alkisah bermula, bercakap-cakap omong kosong ja. Sekali terjadi sungguh. Adik-adik aku pernah ja masuk run. Aku ja kaki bangku. Memang sejak azali memang tak pernah bergiat dengan sukan. Habis kuat, jadi pom pom girl ja, hewhewhew...

Yang daftar semua adik aku buat. Maka pagi tu bermula la fun run pertama aku. Fun run yang aku join ni yang Bulan Sukan Negara tu dan buat kat Riverfront City sungai petani. Pukul 7am dah start. Dah la la tak buat latihan apa langsung.

Pagi tu aku terjah ja. Sampai dah lewat sikit, tengok dah ramai tengah stretching, goyang-goyang sikit, lompat-lompat sikit gitu la. Aku follow la sikit-sikit.


Kekunun tengah panaskan badan 
Habis ja, maka acara pun bermula la. Mula ada dengan adik lelaki aku  lagi, lepas tu, aku cakap, p la dulu, yang sorang lagi adik aku tak tau lepas mana dah. Maka berlari- lari manja la aku.

Lari dah terus berlari..
lari....
lari...
lari....
jalan..jalan...jalan....
dah mula rasa bila nak habis ni. Aku rasa 5km ja.Time tu baru ke sedari, 5km bukan kaleng-kaleng gais. Asal aku lari and jalan, aku tengok signboard, aik, ni kat Bakar Arang ni, omg.... jauh kot aku lari and jalan-jalan...hahahaha...

Mula cakap dalam hati, bila nak habis ni, bila nak habis... jauh lagi ni. alaaa.... Mula menyumpah diri sendiri dalam hati, hahahah.. Sampai ada yang lari sambil tolak stroller, aku potong dia, dia potong aku, aku potong dia, dia potong aku, aku rasa tercabar kot, dia tolak anak kot. Aku, lenggang ja. Tapi endingnya, dia meninggalkan aku jauhhhhhhhhhhh..... Sebab time tu aku rasa tak mampu berlari lagi dah.

Adik-adik aku memang hilang tah kemana la.. Aku cuma pastikan aku bukan la yang terakhir, hahahaha.. sikit-sikit selfie, nak tengok ada orang dak lagi kat belakang, hahahahahahah.. burukkan!hahah...

Lepas tu adik aku mesej cakap dia dah sampai. Oh man...Menjadikan aku lagi semangat nak sampai, hahah..Aku mula rasa positif sikit. Macam dah redhakan. Lagi satu nampak bangunan tanda-tanda dah nak sampai, hahaha...

Aku berjalan sat, lari sat, jalan sat, lari sat.. sorang-sorang dikelilingi dengan orang tak kenal.

Bila makin lama, dah dengaq lagu-lagu, tanda nak sampai la..

Dah nak sampai dah

Tengok orang belakang

Happy sikit dah nak sampai
And then aku pun sampai la. Lepas tu blur blur, eh kat mana nak masuk ni, vingung sebentar,hewhehwhew...


Ramai dah sampai weh, dah balik pun ada, hahaha...

Mesej adik aku tanya kat mana.





Lepas rest, photo-photo, tunggu bersurai and gerak la p cari makan.



Alhamdulillah, dapat jugak.



Tunggu depa nak berphoto plak..Lawan gaduh hang aku plakk..

Conclusion, aku rasa berjaya mencabar diri aku untuk buat sesuatu yang aku memang tak pernah buat and macam tak akan buat. Aku rasa puas hati and best. InsyaAllah, ada rezeki akan masuk lagi, tapi fun run ja la.

Balik tu apa lagi, sakit sana sini la, padan muka..hahaha Thanks untuk adik-adik i sudi ajak i, love both u laa..muahhh!!
Share:
Read More