, ,

Hey Klook!!

Assalamualaikum..hahaha.. Bila mood tetiba rajin, apa salahnya..

Aku nak share pasal klook  plak. Macam mana nak beli kat Klook plak kalau pakej macam nak ke Nami and seangkatannya la.

Mula-mula, register dulu, lepas tu hampa pilih la nak beli apa, and klik lakan. Contohnya, macam aku pilih ni.

Baca dulu, syarat-syarat dia, bagi paham.


Pilih tarikh yang nak p tu.

And pilih la pakej mana hampa nak. Klik ja yang mana nak, macam yang aku pilih tu, ada rail bike trip, jadi dia nak kita pilih, kita seorang ka, berdua ka, bertiga ka atau berempat. Klik la pilihan kita tu.

Kat sini aku amik 2, dia tak boleh klik lebih dari 2. Kalau pilih 3 pun, dia tak boleh klik lebih dari 3, so jangan risau hokey. Klik Book now.

Lepas tu kita kena pilih kat mana pilihan pick up kita, and isi la nama kita and partner in crime semua la yang dia mintak.

Pastikan isi maklumat yang betul, semak dulu okey.


Selesai, boleh buat pembayaran

Contoh iti dari Klook

Ada paham semua. Mudah saja... Ada macam-macam dalam klook ni. Kalau nak tau lebih lanjut boleh ke klook yerr..

Tapi lagi best kalau download apps je, and jangan lupa guna shopback, dapat duit lagi, hihihi...

Nota kaki:

Info tidak berbayar, saja share di waktu kelapangan
Share:
Read More
, , ,

Pantai di Setiu Terengganu

Assalamualaikum..

Sebagai seorang yang memang suka laut gila, (walaupun tak pandai berenang,hahaha) ni aku post pantai aku lalu hari tu kat Setiu, Terengganu. Termasuk la Pantai Penarik.



Handphone cikai Huawei P10 Lite











Yang ni pulak dengan kamera Olympus E-PL7 












Moh la kite ke Terengganu lagi....
Share:
Read More
, , ,

KKDay lah!

Assalamualaikum, haii..

Aku taktau nak update apa. Tapi aku rasa gedik nak update, hahahaha..Okey aku share ni la. Sebab hari tu ada yang tanya aku pasal aku amik pakej KKDay time p Nami Island.

KKDay aku tau sebab masuk dalam group RTK.  Aku pun try la search and aku tengok la pakej-pakej yang dia sedia. Memang murah sikit berbanding Klook bergantung kepada pakej dan syarat-syarat dia dan musim time aku p tu.

Macam aku amik pakej untuk Nami Island, Petite France and Ganchon Railbike harga RM440 bagi 2 orang.

Macam mana nak beli? Mula hampa register dulu. Bestnya, kalau pakai apps, jangan lupa guna Shopback gais. Nanti dapat duit, hahaha..

Lepas dah register, pilih pakej apa hampa nak.

Contoh yang ni

Baca la syarat dia semua ye, and fahamkan



Sudah baca dan dah buat pilihan.

Pilih la tarikh yang hampa nak tu

Pilih la pulak depart from where and time and nak makan or tak

Okey bila dah pilih dia akan tunjuk macam ni, ni untuk 2 orang
Okey cek nama no tel semua, and nama partner hampa sekali. Pilih payment and siap, boleh bayar.
Nanti dia akan email kat kita sekian sekian dah bayar semua. Selesai sudah dong! Mudah ja.. hewhewhew..

Nanti di hari kejadian, p tempat yang dah pilih tu and tunggu la, nanti ada staf dia akan ada situ.

Kat KKDay ni ada macam-macam. Nak beli simkad travel pun boleh, entrance ticket la dan macam-macam la.

And yang nak p Korea tu, depa kata sewa hanbook kat KKDaylagi cantik tapi i is lupa yang mana, hahaha.. Tipsnya, better sewa hanbook sesiap kat Malaysia, cakap berdasarkan pengalaman aku la.

Klik ke KKday. Selamat mencuba!

Nota kaki: Info tidak berbayar
Share:
Read More
, , ,

Che Siti Wan Kembang - (Part 4)

Assalamualaikum.. aii.. Hari ni hari terakhir kat Pantai Timur. Dah nak balik dah.

Semalam Una cakap nak basuh baju, dia dok main telefon, aku pun terlena, pagi ni lepas subuh dia p basuh. Aku malas nak turun.




Ni suasana pagi and depan bilik aku. So sesapa nak plan mai Kota Bharu boleh la amik bilik ni. Selesa and best. Boleh masuk kat booking gais. Una siap tertinggal kunci kedai, adik tu tolong pos lagi. Thanks ya dik.

Dah siap mandi semua, kami jalan ke Pasar Siti Khadijah. Entah awat la tak p cari makan kat lain entah. Boleh la p cari makan kat Pasar Siti Khadijah. Banyak tempat lain dari sini. Tapi tak pa la,hahaha..

Lepas makan, jalan-jalan beli belah lagi. Aku tengok tudung lawa, ambik la. Padahal time tu dah sakit perut. Lepas tu sembang dengan adik yang kami dok shopping tu, dia cakap awat tak makan kat lain. Depa berniaga dalam tu pun makan kat luar. Tetiber.. teringat sakit perut, aku rasa dah.. hahahaah.. Perut aku ni memang pantang sikit, manja.


Dah siap beli, balik bilik nak check out. Padahal aircond tak buat lagi. Dengan perut memulas, hadoi...


Siap barang semua, check out, nak cari kedai aircond pulak. Satu hal lagi. Sebab Mak Una nak singgah jumpa adik dia kat Tanah Merah, so kami apa-apa pun kena buat aircond dulu. On the way and masih kat KB, nampak kedai aircond, Alhamdulillah.

Lepas tu kena tunggu la plak dan time tu dah pukul 1 lebih dah. Lepas cakap dengan uncle tu, cakap nak balik jauh, dia okey, dia buat kereta kami dulu. Rupanya bukan gas, tapi apa nama entah aku lupa dah. Tukar la menda alah tu. Sejam jugak la kat situ. Lepas tu baru la kami gerak menuju ke Tanah Merah pulak.

Sampai Tanah Merah dalam pukul 3.45pm. Aku lari cari toilet dulu kat market dia. Mak Una tunggu adik angkat dia mai. Lepas adik dia dah mai, kami gerak ke rumah kak Gie tu, adik angkat Mak Una. Pukul 5pm jugak la bertolak balik.

Aku sampai rumah pukul 11pm.

Overall trip ni mesti la best sebab p tepi pantai. hihihi.. Lama sangat dah aku tak p Terengganu and Kelantan. Tapi sat ja kat Kelantan. Terengganu pun tak sempat nak round-round jauh. Mungkin nanti boleh lajak atas lagi tengok penyu ka kan, insyAllah.

Kat Kelantan Pasar Siti Khadijah nampak macam nak renovate ka apa ntah. Ada banyak ja kedai makan tapi tu la, nak kejar masa sama nak balik, dengan aircond problem, padahal dah servis. Benda nak jadikan, nak buat macam mana. I is redha.

Tamat.

Share:
Read More
, , ,

Liburan di Terengganu (Part 3) - Terengganu Drawbridge/ Negeri Che Siti Wan Kembang

Assalamualaikum..aii..Nak habis part ni pun, hazab la..

Ni gambar hari 1st sampai, nak boh jugak, sedap yaamat dekat masjid kayu tu gerai dia..

Petang tu kami keluar ke Dataran Shahbandar. Ada jual macam-macam jenis buah durian. Time p tu, memang musim durian. Tapi tak terasa nak beli pun, just tengok ja.

Cari punca nak tengok jambatan terengganu sebenarnya. Tapi jumpa jugak la. Waktu kami sampai ni, tak ramai pun. Mungkin weekday kot.


Time aku p ni pun, tak buka lagi. jambatan ni. Ada kedai makan kat area tepi ni.


Paparazzi amikkan

Real hang selfie, hahaah



Kami decide nak gerak ke lain dulu, sebab panas, malam satgi mai lain sini. So kami gerak ke Masjid Terapung. Tak ingat ni kali keberapa aku p masjid ni.




Petang-petang ni ramai orang mai sini.

Lepas tu kami gerak ke belakang sikit, ada kawasan pantai kat sini. Lalu jalan masjid ni la. Tengok ramai orang ja kat sini. Bila aku check in nama kawasan ni Pantai Lagoon Kuala Ibai. Ramai yang mandi, lepak-lepak. Ada macam-macam jual jugak kat sini.



Makanan wajib kalau p Pantai Timur ni. Sedap kot. Makan je kejenye..


Orang dah koi surut, dah nak maghrib. Banyak gerai dah nak tutup.


Boleh ja nak lepak-lepak buang masa kat sini. Sambil makan-makan tengok orang duduk kat batu, layan perasaan.

Ada driver


And then gerak semula ke kawasan tengok drawbridge tu. Saja la nak try makan kat situ. Order la kerang bakar dengan apa ntah, Tak sedap pun. hahaha.. Lagi satu order apa entah.  Boleh la janji dapat lepak tengok jambatan.




Esok paginya, lepas siap-siap kami check out siap-siap. Hari ni lastday kat Terengganu. P breakfast kat Pasar Payang. Ada jugak la kedai tak buka, sebab hari ni kan jumaat.

simple tapi sedap




dah favourite

Semua makanan kat sini sedap. Lepas tu shopping lagi, hahaha..




Aku dah siap
Cendol yang sedap

Selesai semua, kami gerak menuju ke Negeri Che Siti Wan Kembang, yihaa...











Kami balik jalan yang sama kami mai. Sebabkan Una yang drive, aku boleh amik gambaq la..

Kami sampai kat Kampung Penarik lebih kurang pukul 2.20pm macam tu.

Tabah ja la kawan hang amik gambaq wehh

Hajat hati tu memang nak p Terrapuri Heritage Village, tapi sebabkan Mak Una tak sihat, maka aku batalkan ja la. Tak sampai hati plak nak tinggal lama-lama kat luar, kami dok berjimba kat dalam. Tak pa, insyaAllah ada rezeki repeat.


Kami amik gambaq kat luaq tepi pantai ja la.








Nasib la dapat kawan amik gambaq macam ni, #sisredha #sistakkisah #sistaudahdiatakberseni





Gambaq melompat ni saja penuh handphone kot. Berapa belas kali dia suruh aku lompat tengah panas ni. Tapi tak pa la, demi kawan dan demi gambaq yang entah jadi entah tidak, hahaha.. Ni aku bubuh sikit ja gambaq lompat ni.

Lepas tu kami p makan kat tepi pantai tu. Kali ni makan kat kedai makan Celup Tepung Wan Su. Mungkin aku dah kenyang makan roti telur goyang 2 biji, maka aku rasa biasa-biasa ja kedai ni. Tapi bos dia bagus, suka sembang dengan pelanggan dia.

Dekat pukul 4pm jugak la kami gerak ke Kelantan. And sampai Kota Bharu hampir pukul 6 la. Pusing cari bilik aku tempah tak jumpa. Alhamdulillah, jumpa and p ambik kunci dulu nak cari klinik sebab Mak Una sakit gigi. Pusing la kami cari klinik, tapi hari jumaatkan, banyak la tak buka. yang buka pun, dah petang, sambung buka malam la pulak. Akhirnya, kami decide balik bilik dulu. Malam cari lain. 7.30pm jugak la baru masuk bilik. Lega sangatt...

Kat Negeri Che Siti Wan Kembang ni aku sewa bilik kat Classy Studio Apartment kat Kota Bharu City Point (KBPC).  Bestnya kat sini parking kereta kat basement free. Ada kedai dobi and kedai serbanika. Bilik sangat selesa paling penting.









Dah selesai mandi semua, kami keluaq p cari klinik. Itu pun terlajak la bila nampak klinik, nampak dari jauh, tak buka la plak, hahaha.. macam-macam dugaan betoi. Tapi Alhamdulillah, jumpa jugak klinik. Dah jumpa, p cari makan pulak. Tak paham cari kedai makan tak jumpa, hahaha.. Tapi jumpa orang tanya dia cakap ada macam ada pesta ka apa ntah makanan siam tu ada buka kat area Dataran Bandaraya. Alhamdulillah, dapat la makan. Best jugak siap ada live band  lagi, syok gak. Kami try nasi goreng kambing, tea bang madu, (tak sedap sangat, hahaha..) nasi goreng ikan masin, bakso jugak tak salah. Amik gambaq sikit ja,cari tak jumpa plak.

Sudah makan balik la, macam tak dak tempat nak lepak, lagi pun mak Una pun dok sakit gigi lagi.

Balik lena,

Eh lupa nak cakap, malam tu la, aircond kereta aku buat hal. Tak sejuk langsung. Bajet tu gas habis la. Tak pa, esok kena gerak awai nak tambah gas.


Share:
Read More