, , , ,

Korea Aku Datang - Episod Jeju (Part 6)

Assalamualaikum..uitt..

Lepas hantar kereta, kami nak gerak ke Jeju Dongmun Traditional Market. Jalan kaki dalam hujan renyai-renyai kat bus stop. Tak jauh pun, tapi bila dah hujan ni, biasa la, makin sejuk pulak.

Time ni la mula search guna apps. Bas tak payah tunggu lama. Sat saja dah dah sampai. Nak dijadikan cerita, kami naik bus yang salah tak silap. Kami turun, kena jalan jauh. Time tu dah lapaq. Jalan cari 7e ja nak makan. Nak cari nasi. Jalan punya jalan, akhirnya jumpa jugak. So, makan dulu la.



Lepas tu berjalan lagi, nak cari market ni. Rupanya tak jauh dah. Tapi sebabkan dah kelaparan, maka kami makan dulu la.

Dah settle, jalan kaki balik. Dah sampai.





Kami masuk gate 7

Suka tengok daun bawang kat sini

ikan kering


ha pilih












Time ni ada orang bergaduh. Gila kau main tolak-tolak. Ahjumma pulak tu. Perghh.. Muna sebagai AJK Bawang Malaysia, kena la amik tau. Aku ahli biasa ja. Tunggu dia cerita la. hewhewhew..


harharhar

Runningman pernah datang sini
Ada jugak jual coklat kat sini. Mula nak beli. lepas tu malas la. Ada jual fridge magnet, boleh la beli yang ada tulis Jeju. Tapi mahal sikit. Bukan selalu nak p kan.

Selesai kat sini. Kami nak balik. Bermula la nak naik bus kali ke2. Dah kompius untuk balik nak tunggu seberang or sebelah market. Sebabnya macam penin tengok naver. Tanya orang la. Alhamdulillah, orang baik-baik. Semua nak tolong. Ada sorang budak perepuan ni pandai english, dia tolong and naik bus sekali dia. Ada ahjumma ni pun tolong jugak, tapi masalahnya dia tak boleh english. Tapi still layan. Bab bus ni lawak, sedih pun ada.

Bila bus dah sampai, kami pun naik. Sekali ahjumma ni la. Lepas tu, kami terlajak, sepatutnya kami turun dengan budak perempuan tu. Lepas tu dia ajak turun dengan dia. Dia pulun la cakap, sepatah apa pun kami tak paham. Kami pun angguk geleng ja. Last kami kata tak pa, boleh p balik  dulu la. Kami kesian kat dia. Kami pun berjalan la dalam kesedihan. Sebab terlajak bus. huhu..



Sekali jalan tak sampai 10 tapak, nampak bagunan tu, macam aku kenal. Eh, tu kat rumah aku dah. Sambil tengok Muna, kami dua dok terjerit-jerit tepi jalan macam orang gila. (Bayangkan, hahaha) Sambil ayaq mata nak meleleh. huhuhu...Rupanya bus stop yang kami terlajak dengan bus stop yang kami kena turun tidak la jauh mana. Bila jalan lagi, perasan GS25 (macam 7e) ada kat depan. Aku nak teriak dah ayaq mata bertakung. Allahuakhbar, tak sangka pulak. Bukan apa, mungkin sebab 5 hari start sampai macam-macam dugaankan, dia jadi macam lost sikit. Letih sama. Tapi bak kata Muna, "struggle is real"hahahah...

Selesai beli, balik rest, kemas baju.

Malam tu jugak Mr Kim buat makan-makan apa ntah. Depa tu ajak join. Malas la. Dia cakap tak pa, minum coke ja. Malas la plak. Nak makan, nak kemas bag lagi. So just say thanks ja la. Kami naik atas p makan. Yang lain join la. Tetiba jadi anti sosial, harharhar..

Muna beli strawberi dap dap dap

Dinner kami




Kami dua orang dok bergedik makan kat atas. Riuh macam 10 orang. Lawan dok bising kat bawah. hahaha..

Nanti aku sambung pulak.
Share:
Read More
, , ,

Pressure Cooker

Assalamualaikum. haii..

Saja nak share beli pressure cooker. Motif? Mak mk sangat. hahaha..

Bulan puasa hari tu, aku gedik beli pressure cooker ni. Brand Morgan. Dah lama dok riki, akhirnya beli jugak. Kompius nak beli brand apa. Sebab ada macam-macam sangat. Lastly amik yang ni ja la. Tengok review kat Shopee bagus. Aku beli kat Lazada. harhahrhar.. Padahal aku dok tengok kat shopee sebab penghantaran murah lagi. Tapi sebab bulan puasakan banyak delivery orang beli online, aku tak sanggup nak tanggung risiko, risau periuk kemek ka, rosak ka. So, aku bayaq lebih sikit beli kat Lazada sebab hantar pakai GDEX. Order hari Isnin, rabu dah sampai weh. Hampa rasa?hahaha.. Aku order dari kedai yang sama, cuma kat shopee kedai ni memang banyak orang beli dah. Kat Lazada tak. (Nampak tak aku punya kajian nak beli periuk, hihihih..)

Nak beli noxxa, bukan aku buat berniaga pun. Tengok Philips pun okey. Sebab bukan la rajin sangat nak masak, amik yang ni ja la. Dapat 2 periuk, RM219 sahaja. Kalau 1 periuk ja, tak sampai RM200 pun.


Sifu-sifu pressure cooker kata nak pakai pressure cooker, perkara pertama masak sup tulang dulu. Lulus weh.hahha.. Lembut dan sekejap ja. Hewhewhew..

Cuma letak ayaq terlebih, time dah buka pressure dia tu, apa lagi, merebak air keserata ceruk, hahaha


Nota kaki: Orang lain dah lama pakai pressure cooker, air fryer la. Aku baru nak beli hahahah..
Share:
Read More
, , , ,

Salam Aidil Fitri

Assalamualaikum..Haii

Rasa tak terlambat lagi nak ucap Salam Lebaran untuk semua. hihihi.. I is sibuk sikit.

Sehari sebelum raya, hari buat ketupat tu, Mak Caq aku meninggal. Jadinya raya ni feel sedih sikit. Tapi tetap sambut raya.

Raya kali ni macam biasa ja.



Jumaat lepas Faezah ajak p rumah Kee. Memang tiap-tiap tahun wajib rumah Kee ni. Cuma tahun lepas ja tak p, sebab Faezah warded, raya pun kat hospital. Tahun ni kami p la, kebetulan jatuh time birthday Faezah. Sekadar makan-makan ja.


Aku beli kek ni

Faezah bawak ketupat

Yang lain kee masak

Home made

Yummy
Birthday girl lagi ka, hahaha
Sambil potong kek, kami wish la kat dia. Dia cakap, dah tua, tak pa Faezah, umur tu angka ja.




Kee ni bab masak memang hebat. Dia buat kek ni kat Faezah. Serius sedap. Sempat la tengok macam mana nak buat kek ni. Aku tolong tengok jaa, hahaha




Bila hang suruh budak ambik gambaq. Nasib baik elok. hahaha..



 Dah besaq dah anak Kee ni. Dulu kami p tengok lagi kat hospital mak dia nak beranak kat dia. La dah darjah 1. Jangan buat main, orang comel, tapi kaklong kawasan okey. So, be careful sapa nak ngorat dia.hahaha Namanya Maisarah,


Balik singgah p raya dengan Una. Raya dengan CEO kedai ni, jawabnya hang jumpa kat kedai ja la. Sibuk memanjang. hewhewhew,,

thanks Una for the cake
Lepas tu jumpa Wafa dengan Aq. Ptengok rumah Wafa. Dah dapat kunci. Alhamdulillah.


Thnaks Fa untuk biskut raya

Esoknya, kawan-kawan adik aku mai. Buat bihun singapore ja. Lepas tu ada yang bawak agar-agar milo ni. Sedap. Terima kasih.



Itu sahaja buat sementara ini. Nak habiskan part Korea ni, rasa hazab sungguh.

Share:
Read More