Pages

nuffnag

Monday, June 9, 2014

Krabi by Car 5

Assalamualaikum..Halluuu... Tak tau bila nak habis entry ni. Akan aku pastikan sebelum puasa sempat dihabiskan. Fighting!!

(Entry banyak gambar)

Hari ni bangun pagi malas-malas ja. Jadual hari ni, nak p Island Hopping.  Breakfast dulu dengan  sandwich. Tak lupa jugak bekal untuk bawak. Sandwich jugak la.hehe.. Incharge buat Dak Una ngan Wawa. Aku malas nau nak nolongnya. (Jahatkan!!)

Janji jam 9am. Dah siap, turun tengok Kak Risya and family dah ada. Sambil tunggu, borak-borak merapu dulu. Lambat orang amik sebab jam jalan depan tu. Ye la, pagi-pagi camni, aktiviti semua orang nak p ke pulau, maka banyak la kenderaan yang masuk termasuk la bas yang gedabak tu. Padahal jalan sekangkang kera ja. Tapi tak pa, aku tak kisah menunggu pun, sebab boleh cuci mata, hehe..

Kak Risya and anaknya yang sengal :p
Van mai, kami pun bergerak la ke tepi pantai. Time ni takut jugak sebenaqnya, sebab memori masuk gua tak habis lagi. Cuma semangat ja kuat dan tawakal. Bila dah sampai tengok bot, terus rasa teruja. Macam dah tergedik-gedik nak bot tu jalan cepat. Maklum la, dulu aku ni penakut bila naik bot dan tempat tinggi, tapi la, bila dah banyak kali, macam dah hilang takut tu. Kira dah rasa biasa. (Cuma masih takut air je la, hehe)

dugun..dugun.. hehe


Bot laju yang best!!

Aktiviti island hopping ni mesti la lebih kepada mandi manda dan snorkeling. Oleh kerana aku ni agak magkuk bila bab-bab ayaq ni, memang susah la nak snorkeling. Maklum la, tak pandai berenang. Tapi tak pa, yang penting, semangatkan.hehe.. 

Kami dapat tour gouide boat (betoi ka?!) yang best sebab pompuan kot. Kami panggil mak tiri sebab garang kot, haha.. Tapi garang manja gitu. Tak sempat nak amik gambaq sebab penat ritu. Setiap kali sampai satu pulau dia akan terangkan la. 

Partner yang naik bot dengan kami pun semua ok. Ada sorang tu nama Alehendro (betoi kot eja), sebab girlfriend dia dok "Alehendro, Alehendro" dan kami membuat rumusan, Mexico ni. Ada jugak couple mungkin dari India, mungkin Malayia tak pasti la. Sebab pakai thali ke apa ntah panggil tu, and muka bajet-bajet baru kawin gitu. Ah, ramai la.. Tapi yang best ada satu family, anak dia dia aku rasa around 7 or 8 tahun dok terjun beround-round. Selamba badak plak tu. Malu aku yang tak reti berenang tu. (Aku ada anak akan aku pastikan dia tak jadi macam aku! :p)

Pulau yang pertama kami sampai, aku tak ingat nama apa sebenaqnya. (mangkukkan!!) Serius habaq, aku memang lupa. Tapi yang ni belajaq-belajaq snorkeling la. Kekononnya. Ok best. Teruja. Si Wawa pun sekapai dengan aku, tak pandai berenang.  Maka kami berdua, berjemaahlah dalam mempelajari ilmu berenang dengan Cikgu Una. kekeke.. Wawa akhirnya, teror pada aku lagi. (Sigh) Tahniah Wawa! Nanti kita p Pulau Penantian k! :p

Ni pulau pertama

Yang ni yang dah keberapa ntah

Ada pulau yang kami p bagi makan monyet ja. Lupa nama apa. hehe.. Tapi antara pulau yang kami p dan lalu, Bamboo Island, Maya Bay, Phi Lang dan Phi Phi Don.
Menda wajib amik gambar

Bersiap sedia

Cikgu tak pakai safety jacket tak pa


Untuk Lunch, kami singgah makan kat Phi Phi dan sempat la sambaq selai baju buat kenangan. Kat sini ada banyak kedai kalau nak beli baju ka, apa-apa ja la nak buat kenangan tu.  

Cari cenderahati

Selesai kat Phi Phi ni, terus bergerak ke aktiviti seterusnya. Aktiviti yang sama, snorkeling la. Tapi lebih dalam lagi kat sini. Aku tak dak keberanian nak turun, maka aku jadi photographer jer la. Nasib aku tak turun, tengok perempuan india yang baru kahwin tu, kena marah dengan mak tiri sebab tak reti berenang, hang dok pulun terjun laut pasaipakan. Panggil la anak -anak buah dia mai tarik. Kesian plak. Kalau aku turun, mesti kena jugak..

Happy semua orang

Baman tunjuk skill

Kak Risya pun hebat jugak
Snorkeling ni dapat tengok ikan la. Sebab kami dapat mak tiri, anak buah dia bawak naik ikan apa ntah. Bulat-bulat gitu.

Una dan ikan hasil belaannya


Ikan belaan Baman
Dah penat mandi, main dengan ikan bagai, maka mak tiri cakap naik sebab nak balik dah. Around 3.20pm kami bergerak balik ke tanah besar. Dah penat. Muka tak payah cakap la masing-masing terbakaq walaupun dah pakai losyen. Lena seround kami atas bot. 



Us!!

Sampai tanah besaq, ada bas, ka kereta ha, bukan van, apa ntah yang besaq tu macam lori tak lori tu, dah tunggu kami. Lega sebab dok tahan nak terkucil lama dah. 

Sampai bilik mandi siap semua, sebab satgi nak keluaq p pasar malam plak. Memang sangat letih tapi semangat tu yang lebih kuat dari badan.

#Terima kasih untuk mak tiri sebab enjoy sangat naik bot laju siap ada lap-lap lagi. Memang havoc la mak tiri.

Pilih episod kat sini hokey ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...