Drama Mr Queen pulak dahh...

 Assalamualaikumm..yuhu...Seperti yang telah diketahui, maka berakhirlah 20 episod drama Mr Queen. Nasib baik ending best, kalau tak, aku ngamok nanti, hahahaha.. . Berbalas jugak la, sebab tengok Han Ji Pyeong dulu sedihkan, yang ni gembira. Akukan team Han Ji Pyeong,..hihihi..


 Mr Queen ni jugak yang ganti drama Start Up. Asal mula aku tengok iklan kat fb, best ni, lawak-lawak. Tapi ada kat Viu Sinagpore. Bila aku cek, Viu Malaysia tak dak, so dengan tangkas aku tanya la, lepas tu tengok-tegok dah ada, yezzaa....


 

Okey, Mr Queen ni cerita pasal sejarah, komedi, romantik and fantasi. Cerita dia dumulakan dengan Jang Bong Hwan (Choi Jin Hyuk) seorang chef pada zaman sekarang ni la. Dia ni jenis kaki perempuan la jugak. Lepas tu ada selfish jugak. Berlaku kejadian aneh bila Jang Bo Hwan ni tetiba termasuk dalam body Kom So Yong (Shin Hae Sun). Bila dia sedaq ja, dia ada kat zaman Joseon. Perkara ni jadi bila Kim So Yong nak bunuh diri, and time ni la terjadi.Time ni boleh la tengok perangai mangkuk hayun jadinya, hahahahah.. And Kim So Young ni adalah bakal bini Raja Cheoljong (Kim Jung Hyun). Tapi dari episod 1st ni, dapat dipahami yang Cheoljong ni tak suka Kim So Yong. Cheoljong ni dah ada girlfriend iaitu Jo Hwa Jin.  Asalnya sebenarnya depa dah pernah jumpa dah dari kecik lagi, sebab So Yong pernah selamatkan Cheoljong. Tapi Jo Hwa Jin ni pulak, acah kata dia yang selamatkan Cheoljong. hmmmm..

Sapa Cheoljong ni? Cheoljong ni adalah raja yang dipergunakan oleh semua menteri dan jugak bekas permaisuri, kira macam tok dia la. Puppet la senang cakap. Tapi di sebalik konon buat bodoh dia tu, dia pandai sebenarnya. Dia ada agenda sendiri yang dia dah buat untuk negara dia. Kalau dari cerita ni, Cheoljong ni anak yatim, keluarga dia semua dibunuh. Tapi realitinya pun sama jugak macam tu.

Episod 1-6 akan tengok la struggle Bong Hwan nak balik ke zaman dia balik sampai dia sanggup terjun tasik tapi Cheoljong dapat selamatkan dia. Untuk episod 7 dan 8, Bong Hwan ni dapat balik kembali kat body dia. And Kim So Yong ni tetiba mati balik. Terus Cheoljong ni susah hati. Tapi Bong Hwan ni dapa balik sat ja, lepas tu dia balik kat body So Yong. Tapi dia masuk body So Yong kali ni, jiwa So Yong tu ada sekali. So, kira tu ada 2 jiwa la dalam body tu, sebab Bong Hwan boleh feel and ingat segala pasal So Yong ni.


 

Rumusan aku boleh buat best drama ni, sebab buat aku terhibur, hahaha. Drama ni memang tak logik, tapi menarik. Nama pun drama fantasikan. Kim Hye Sun punya watak memang best, dia boleh bawak 2 identiti. Memang best la. Kim Jung hyun pun best gak, buat watak bodo-bodo dengan muka dia tu. Watak Byung In memula kesian, lepas tu menyampah, lepas tu kesian balik. Jo Hwa Jin pun macam tu jugak, memula menyampah, lepas tu kesian plak. Semua orang bawak watak best la. 

Drama ni ada 20 episod, lepas tu tambah 2 episod sesi perkenalan untuk semua orang kat istana tu, Mr Queen (Bamboo Forest). Setengah jam ja. Kalau tengok episod ni, baru la tau, Cheoljong ni memang dah suka kat So Yong rupanya. Tapi sebab So Yong ni dari Kim clan, dia macam nak buang perasaan tu jauh-jauh. Kim So Yong ni plak, memang dah perangai gila-gila dah pun sebenaqnya. 

    Episod Bamboo Forest

Drama ni awai-awai kena kecam sebab konon plagiat drama dari China. Asal pun memang dari novel China. Tapi katanya tak tiru sebijik pun, ending pun tak sama katanya. Biasa la China semua nak claim depa nikan. Lepas tu isu transgender la. 

Dah la, senang cerita best la.

0 Comments