Penutup Surabaya Bromo Batu Malang

Assalamualaikum..uit!!

Hari ni aku nak share rumusan aku p Surabaya-Batu-Malang-Bromo ni.

Overall best weh, part kat Bromo tu yang paling best. Sumpah lawa. Tapi tu la, perjalanan dari Surabaya ke Bromo tu saat paling genting. Macet tu tak tahan. Bila letih tu, automatically mood hampa akan down sikit. Tu pun ada hati nak p Ijen. Puii!! Tak pa la, ada rezeki p la. Tapi aku cuba bagi semangat kat diri aku, ya la, bukan nak mai selalukan.

Tempat-tempat yang aku p ni hampa wajib p. Kalau hampa sempat, p la Ijen. Walaupun jauh nak mampus, apa la salahnya hampa singgah. ;) Please to be a gigih person! ;p

Kami ambik pakej ground dan aku malas nak promote sebab kurang puas hati. Guide kami okey.



BIL
TAJUK
RM
1
FLIGHT -INCLUDE MAKAN, SEAT, LUGGAGE(3 ORANG)
371.60
2
PAKEJ GROUND – INCLUDE TICKET, PARKING
610.00
3
BROMO GUEST HOUSE
26.00
4
SYAKILA GUEST HOUSE
70.00
5
POP HOTEL STASIUN KOTA SURABAYA
36.00
6
MAKAN
150.00
Ni Harga untuk aku sorang ja tak include shopping, kuda kat Bromo.


Tiket flight kami beli 4 bulan sebelum p. Naik Air Asia leww...

Penginapan aku belasah ja. Pening sebab kali ni p 3 tempat kena cari, so aku jadi blur bila baca banyak sangat. 3 tempat ni, aku p letak nama salah weh. So bila nak check in, bermasalah la. Ni 1st time aku cari 3 tempat sekali harung.hahah. Tapi tak pa, belajar dari kesilapan. ;)

Syakila Guest House Batu 







Satu kebangangan aku jugak kali ni, aku salah booked bilik. Mendapat la. hahah.. Guest house ni dekat dengan Bandar Batu la senang cakap.

Pop Hotel Stasiun Kota Surabaya






Abaikan bilik berselerak


Hotel Pop ni memang dekat dengan stesen keretapi. Lagi dia dekat dengan mall nak shopping. Akses tu mudah.

Aku tempah tru Booking untuk 2 tempat penginapan ni and kat Bromo dengan Agoda. 

Makan pulak, macam biasa, kami memang selalu collect sorang RM100 or RM 150 depends on mana tempat and berapa orang p. Tak payah nak berkira A makan mahai ka murah, tak payah nak kedekut sangat. Kira buat saham akhirat la sama.

Peringatan, kalau dah sampai Bromo, kalau ada yang jual FM tu beli la. Sebab susah nak jumpa lepas ni. Kat Surabaya pun susah. Kat Surabaya kami tengok kat mall ja.

Terima kasih untuk gang #ftchingu untuk photo yang menarik. Terima kasih untuk layan perangai masing-masing dengan ada bangun lambat. hahaha.. Thanks for everything gais!! 

Kalau ada terlepas, boleh klik link bawah ni k.



6 Comments

  1. Batu best kan.. sejuk..
    Macet dengan Indonesia ni synonym.. mana2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la, macet dengan Indonesia ni tak dapat dipisahkan, hihii

      Delete
  2. salam ziarah & follow sini...

    alhamdulillah bestnyer pergi tempat tu...

    tp pegi mana2 pun kalo macet mmg stresss sangat..sama cam kitorg pegi bandung thn 2014, kdg2 bila dah keluar tu, rasa malas nak balik sebab fikirkan nak hadap jem tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la, bertabah ja la, .. kalau kat Jakarta lagi la...nak menangis ja rasa...

      Delete
  3. Salam den dyen....sy nk ke surabaya bersama rakan2. Sy smpai awal sehari, senang x nk cr pengangkutan ke hotel? Perkhidmatan Grab di sana ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, saya ke sana ambik supir. Tapi ada kawan pakai grab, dia cakap okey.

      Delete